Rosyjski eksport mięsa przekroczył 200 milionów dolarów w pierwszym kwartale 2021 r.
Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowi wieprzowina.
Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowi wieprzowina.
W okresie od stycznia do lutego b.r. Hiszpania wyeksportowała wieprzowinę za 42% wartości eksportu na Filipiny za cały 2020 rok.
Po złagodzeniu ograniczeń dotyczących ASF, wszystkie komercyjne fermy świń w Bułgarii mogą teraz sprzedawać swoją wieprzowinę do reszty UE.
Brak możliwości eksportu do krajów trzecich powoduje, że Danish Crown zmniejsza o połowę produkcję w zakładzie odkostniania w Niemczech.
Wielka Brytania przyspieszy realizację celu redukcji emisji dwutlenku węgla, włączając środki takie jak zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału.
Spożycie wieprzowiny w Rosji jest najwyższe od 30 lat.
Wynikający z tego bilans handlowy w 2020 r. osiągnął nadwyżkę w wysokości 62 mld euro, co stanowi wzrost o 3% w porównaniu z rokiem 2019.
Ogółem w 2019 r. na 368594 próbek objętych badaniem było 1191, czyli 0,32% niespełniających norm.
W ciągu 20 lat UE przeszła z eksportu nieco ponad 58 000 ton do Chin do ponad 3 mln ton, co oznacza wzrost o 5400%.
Tymczasowe zawieszenie pozwoli odzyskać część eksportu produktów rolno-spożywczych z UE do USA, w tym wieprzowiny.
Żywiec i drób rzeźny dla wszystkich kategorii gospodarstw osiągnął 15,6 mln ton żywej wagi, co stanowi wzrost o 3,1% (+472 tys. ton).
Umowa chroni około 200 kultowych europejskich i chińskich marek rolno-spożywczych przed naśladownictwem i uzurpacją, gwarantując konsumentom autentyczne produkty z dwóch regionów o bogatych tradycjach kulinarnych i kulturowych.
Eksport z UE wzrósł o prawie 19%. Chiny były wiodącym celem eksportu, stanowiąc ponad 60% całości.
Rosja wyeksportowała ponad 500000 ton mięsa w 2020 roku, o 55% więcej niż w 2019 roku.
Kodeks ma na celu ukształtowanie ścieżki dla zbiorowej roli podmiotów w łańcuchu żywnościowym w przejściu na bardziej zrównoważony system żywnościowy UE.