Marnotrawstwo paszy
Niezależnie od przyczyn, często niepotrzebnie marnujemy paszę. Zwierzęta nie zużywają wszystkiego, co jest dostarczane do gospodarstwa.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Zawartość jest klasyfikowana przez tagi, użyj ich, aby znaleźć informacje, których szukasz.
Niezależnie od przyczyn, często niepotrzebnie marnujemy paszę. Zwierzęta nie zużywają wszystkiego, co jest dostarczane do gospodarstwa.
Bez wątpienia odsadzenie od matki jest najbardziej stresującym wydarzeniem w życiu młodego prosięcia.
Poniższy artykuł proponuje pewne rozwiązania problemów, jakie można napotkać w utrzymywaniu grupowym loch prośnych.
Kalendarz hodowlany jest jak komputer ale bez kabli, monitora, czy klawiatury.
Dwa główne czynniki, które sprawiają, że w niektórych gospodarstwach dostosowanie się do nowych przepisów nie było udane, to zagospodarowanie przestrzeni w budynku i kojcach, a także zarządzanie stadem.
Czy lepiej utrzymywać stabilność stada zakażonego PRRSV, to znaczy, zwalczać objawy kliniczne i straty ekonomiczne związane z infekcją, czy też dążyć do uwolnienia fermy od wirusa? Jak w przypadku wielu pytań z dziedziny epizootiologii, odpowiedź brzmi "to zależy".
Siara zapewnia 3 podstawowe wartości dla prosięcia: jest bardzo bogatym źródłem energii ( niezbędnej do generowania ruchu i uniknięcia wychłodzenia), przeciwciał ( chroniących przed patogenami znajdującymi się w środowisku życia prosięcia) i naturalnych czynników wzrostu (ukańczają dojrzewanie noworodka).
Aby stworzyć komfortowe warunki dla zwierząt, należy poznać ich potrzeby. Im więcej z nich możemy spełnić, tym bardziej produktywne będzie zwierzę.
Przestrzeń zapewniająca wygodę i komfort po jedzeniu jest bez wątpienia głównym czynnikiem ograniczającym szybkie i trwałe ustalenie hierarchii w nowo powstałej grupie zwierząt.
Wykrywanie ruji i krycie jest najskuteczniejsze kiedy locha jest odpowiednio stymulowana.
Prosięta rodzą się z ograniczonymi zapasami energetycznymi: w porównaniu z noworodkami innych ssaków mają znacznie mniej zapasów energii na kilogram masy ciała
Stosowanie karmienia na mokro powoduje wzrost pobierania paszy i ułatwia przejście z żywienia mlekiem na żywienie paszą.