Niemcy zatwierdzają nowe przepisy dotyczące nawozów
System BMEL sprawia, że prawo nawozowe jest dostosowane do przyszłości.
System BMEL sprawia, że prawo nawozowe jest dostosowane do przyszłości.
Przedsiębiorcy rolni mogą uczynić swoją działalność bardziej zrównoważoną lub skorzystać z dobrowolnych programów zakończenia działalności.
W przypadku skazania podczas drugiej rozprawy przed Trybunałem Sprawiedliwości Unii Europejskiej, kara byłaby dotkliwa.
Copa i Cogeca zleciły sporządzenie pierwszego kompleksowego raportu, aby lepiej zrozumieć wpływ gospodarczy, społeczny i środowiskowy koncepcji spopularyzowanej przez europejską inicjatywę obywatelską "Koniec ery klatek".
Posłowie zagłosowali za włączeniem ferm trzody chlewnej i drobiu z ponad 200 sztukami zwierząt (LSU).
Posłowie ds. rolnictwa pokazali swoje wsparcie dla unijnych rolników, odrzucając określenie "instalacje przemysłowe" dla gospodarstw rodzinnych.
Przewiduje się, że do 2030 roku globalne spożycie mięsa wzrośnie, przy czym można zaobserwować przesunięcie preferencji rynkowych z tradycyjnego mięsa na alternatywy roślinne.
Opublikowany raport zawiera przegląd sytuacji na rynku wieprzowiny oraz zalecenia mające na celu poprawę odporności sektora.
Komisja zobowiązała się do uruchomienia w 2023 r. unijnego centrum monitoringu rynku nawozów. Komisja opublikowała zaproszenie do składania wniosków w celu formalnego uruchomienia grupy ekspertów przed latem 2023 r. Zaproszenie jest otwarte do dnia 4 kwietnia.
Zmienione prawo zwiększa cel redukcji emisji gazów cieplarnianych do 2030 r. na poziomie UE z 30% do 40% w porównaniu z poziomem z 2005 r.
Komisję wezwano do zapewnienia dostaw nawozów, podjęcia działań w celu obniżenia cen oraz zwiększenia strategicznej autonomii UE w zakresie nawozów.
Komisja i kraje UE powinny wspierać przejście na nawozy organiczne i uniezależnić się od nawozów rosyjskich - twierdzą europosłowie z komisji rolnictwa.
Sprawozdanie końcowe i zawarte w nim zalecenia zapewnią sektorowi podstawę do sprostania wyzwaniom w zakresie zrównoważonego rozwoju przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego.