UE: wnioski dotyczące strategii od pola do stołu
Po raz pierwszy cały system żywnościowy jest brany pod uwagę jako całość - od producentów po konsumentów.
Po raz pierwszy cały system żywnościowy jest brany pod uwagę jako całość - od producentów po konsumentów.
Komisja Europejska opublikowała analizę „Badanie przyszłości zwierząt hodowlanych w UE: jak przyczynić się do bardziej zrównoważonego sektora rolnego?”, aby wnieść wkład do debaty na temat zrównoważonego rozwoju sektora hodowlanego.
Otrzymano łącznie 502 wnioski, z których 407 spełnia wymagane warunki.
Ważne przepisy mające na celu zwiększenie wydajności i nagradzanie ulepszeń środowiskowych w sektorze rolnym.
Strategia „od pola do stołu” leży u podstaw europejskiego zielonego porozumienia, mającego na celu uczynienie systemów żywności uczciwymi, zdrowymi i przyjaznymi dla środowiska.
Europejski projekt LIFE MEGA ma na celu opracowanie i udowodnienie skuteczności internetowego narzędzia do stałego monitorowania szkodliwych emisji z gnojowicy.