Strona 14 - artykuły na temat żywienie

Mikrobiota a produkcja świń - jak czytać wyniki badań dotyczące mikrobioty? Część 2
W jaki sposób możemy wykorzystać coraz więcej informacji dotyczących mikrobioty świń i zastosować je na poziomie fermy? W tym drugim artykule, Matheus Costa wyjaśnia.

Kukurydza i soja: aktualizacja globalnych prognoz na lata 2022-2023
W porównaniu z lipcowym raportem, w sierpniu poprawiły się szacunki dotyczące handlu międzynarodowego kukurydzą, natomiast produkcja została skorygowana w dół. W przypadku soi podniesiono szacunki dla wszystkich trzech wskaźników.

Francja spodziewa się najniższej produkcji kukurydzy od 1990 roku
Wiosenne uprawy ucierpiały z powodu suszy i wysokich temperatur. W rezultacie plony gwałtownie spadły, zwłaszcza w przypadku nienawadnianej kukurydzy.

UE zobowiązuje się do bardziej zrównoważonego rolnictwa
UE musi wzmocnić bezpieczeństwo żywnościowe, poprawić zrównoważony charakter rolnictwa i promować stosowanie nowoczesnych technik w rolnictwie
Wpływ suplementacji Bacillus subtilis na wydajność wzrostu i zdrowie jelit odsadzonych prosiąt
Uzupełnianie diety loch w późnej ciąży i laktacji o lizolecytynę

Ukraina wznawia eksport morski zboża
Ukraiński minister infrastruktury zapowiedział wznowienie eksportu zboża drogą morską, który został zablokowany z powodu wojny.
Przedodsadzeniowe reakcje adaptacyjne u prosiąt karmionych preparatem mlekozastępczym ze stopniowo wzrastającą ilością pszenicy

Hiszpania nadal jest wiodącym producentem mieszanek paszowych w Europie
Hiszpańska produkcja przemysłowa mieszanek paszowych dla zwierząt gospodarskich w 2021 roku pozostała na podobnym poziomie jak rok wcześniej. W 2022 roku spodziewany jest spadek w tym zakresie.

UE: tymczasowe, krótkoterminowe odstępstwo od niektórych zasad polityki rolnej w celu zwiększenia produkcji zbóż
W odpowiedzi na wniosek państw członkowskich UE Komisja proponuje tymczasowe, krótkoterminowe odstępstwo od przepisów dotyczących płodozmianu i utrzymania cech nieprodukcyjnych na gruntach ornych.

Powiązanie mikrobioty z produkcją trzody chlewnej - dlaczego jeszcze tego nie zrobiliśmy? Część 1
Czym jest mikrobiota i jak może pomóc w utrzymaniu zdrowia świń? Jakie są obecne ograniczenia w stosowaniu sekwencjonowania DNA mikrobów?
Dieta i oś mikrobiota-jelita-mózg w odniesieniu do gryzienia ogona u świń

UE: dopuszczona genetycznie zmodyfikowana kukurydza przeznaczona do spożycia przez zwierzęta
Komisja zezwoliła na stosowanie nowej genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy do spożycia przez ludzi i zwierzęta.
Zmiany strawności, retencji i endogennej utraty Ca w czasie ciąży u loch

UE: pozytywne prognozy dotyczące dostaw zbóż i nasion oleistych
Chociaż spodziewany jest spadek zbiorów zbóż, zwłaszcza jęczmienia i kukurydzy, to zbiory roślin oleistych wzrosną.