Argentyna z powodzeniem dokonała pierwszego eksportu wieprzowiny na rynek filipiński, niedawno otwarty i szybko rozwijający się kierunek, który plasuje się na szóstym miejscu wśród największych światowych importerów tego produktu.
Ta pierwsza dostawa składa się z produktów ubocznych wieprzowiny, które nie są spożywane na rynku lokalnym, tworząc nową szansę na wartość dodaną i marżę zysku dla argentyńskich producentów.

Transakcja została przeprowadzona przez wiodącą krajową firmę z siedzibą w Marcos Paz w prowincji Buenos Aires, skąd eksport został wysłany do kraju azjatyckiego.
Filipiny stają się trzecim rynkiem otwartym dla argentyńskiego sektora wieprzowiny w tym roku, dołączając do dwóch niedawno otwartych rynków w Paragwaju (chłodzone podroby i świeża / chłodzona wieprzowina bez kości).
Ponadto w 2024 r. dodano inne miejsca docelowe dla produktów z tego samego łańcucha dostaw: Unia Europejska (żelatyna i jadalne produkty uboczne z wieprzowiny), Ekwador i Republika Południowej Afryki (hemoderiwatywy pochodzące ze świń), Brazylia (świnie hodowlane) i Urugwaj (świeża/chłodzona wieprzowina bez kości, skóry wieprzowe, nasienie i żywe zwierzęta).
30 kwietnia 2025 r./ Ministerstwo Rolnictwa, Hodowli i Rybołówstwa/ Argentyna.
https://www.argentina.gob.ar/