X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

ASF w Azji: wyzwania i możliwości eksporterów mięsa

Prognozuje się, że w 2019 r., w odpowiedzi na ASF straty w chińskiej produkcji wieprzowiny wyniosą od 25% do 35%. Raporty o ekstremalnych stratach (ponad 50%) są ograniczone do niektórych obszarów.

16 kwiecień 2019
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według Rabobanku straty w produkcji spowodowane afrykańskim pomorem świń (ASF) przyćmiły wstępne szacunki. Niedobór chińskiej produkcji wieprzowiny, wraz z niedoborami w Azji Południowo-Wschodniej, stworzy wyzwania i możliwości dla eksporterów białek zwierzęcych.

ASF endemiczne w Chinach, powodując ogromne straty

Od czasu wykrycia w sierpniu 2018 r., ASF rozprzestrzenił się na wszystkie prowincje Chin kontynentalnych. W związku z tym, że ASF dotyczy obecnie około 150-200 m świń, spodziewana 30% strata w produkcji wieprzowiny jest prawie o 30% większa niż roczna produkcja wieprzowiny w USA i odpowiada rocznej podaży wieprzowiny w Europie.

Gdy rząd złagodził ograniczenia w przemieszczaniu zwierząt (i wieprzowiny), ceny regionalne zbliżyły się do siebie, ale wzrosły wraz ze stratą stad (patrz rysunek).

Regional pork pprices converge as restrictions on movement relaxed.

Chińska odbudowa stad będzie powolna i potrwa lata. Producenci pozostają ostrożni, biorąc pod uwagę ryzyko ponownego zakażenia i koncentrują się na poprawie bezpieczeństwa biologicznego.

Zmiana w konsumpcji białek zwierzęcych w Chinach

Rabobank oczekuje, że dostępne globalne dostawy białka zostaną przekierowane do Chin w celu zaspokojenia rosnącego deficytu białka. Ta bezprecedensowa zmiana w handlu prawdopodobnie spowoduje nieoczekiwane niedobory produktów na rynkach wcześniej obsługiwanych przez tych dostawców, powodując krótkoterminową zmienność rynku, która ostatecznie doprowadzi do wyższych światowych cen białka. Zmiana w kierunku niższej konsumpcji wieprzowiny będzie wspierać zwiększony popyt na drób, wołowinę, owoce morza i alternatywne białka, które będą kształtować światowe trendy produkcyjne.

Szansa dla eksporterów, ale restrykcje eksportowe mogą skomplikować handel

Firmy produkujące białka zwierzęce z nadwyżką przeznaczoną na eksport oraz dostępem do rynków w Chinach i Azji Południowo-Wschodniej mogą odnieść korzyści z wpływu ASF na hodowlę świń. UE, USA i Brazylia wydają się być najlepiej przygotowane do reagowania na zwiększony popyt na wieprzowinę i inne białka zwierzęce do Chin i Azji Południowo-Wschodniej.

ASF wkroczył do Europy: choroba występuje endemicznie w niektórych częściach Europy Wschodniej, takich jak kraje bałtyckie i części Polski oraz Rosja. Przypadki ASF odnotowano we wrześniu 2018 r. w wielu innych krajach, w tym zwłaszcza w Belgii. Nie można wykluczyć możliwości wystąpienia ognisk w znaczących krajach pod względem produkcji wieprzowiny, takich jak Niemcy, co może zastopować z nich eksport. Takie ograniczenia skomplikowałyby reakcję handlową na ASF w Chinach i Azji Południowo-Wschodniej.

Stany Zjednoczone są głównym producentem i eksporterem wieprzowiny, jednak obecne cła na eksport wieprzowiny do Chin ograniczają handel. Ponadto Stany Zjednoczone są głównym producentem i eksporterem drobiu, ale nie mogą eksportować do Chin z powodu zakazu związanego z ptasią grypą nałożonego w 2015 r. Jeśli napięcie handlowe, które leży u podstaw tych barier, nie złagodzi się wkrótce, może również skomplikować globalną reakcję handlową na ASF.

kwiecień 2019/ Rabobank/ Holandia.
https://research.rabobank.com

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły