W ostatnim czasie, z powodu upalnej pogody, sezonowego spadku konsumpcji oraz niedawnego uboju świń przeznaczonych do tuczu wtórnego, podaż wieprzowiny wzrosła, co spowodowało niewielki spadek cen tego mięsa.
Według Narodowej Komisji Rozwoju i Reform (NDRC) średni krajowy stosunek ceny wieprzowiny do ceny zboża spadł ostatnio poniżej 6:1, co oznacza, że rynek znalazł się w strefie alarmowej poziomu 3, zgodnie z „Planem poprawy rządowego mechanizmu regulacji rezerw wieprzowiny w celu zapewnienia podaży i stabilizacji cen wieprzowiny na rynku”.

Aby promować stabilne funkcjonowanie rynku żywca, NDRC będzie współpracować z odpowiednimi departamentami w celu zakupu i przechowywania centralnych rezerw mrożonej wieprzowiny.
21 sierpnia 2025 r. / Narodowa Komisja Rozwoju i Reform / Chiny.
https://www.ndrc.gov.cn