Całkowity wzrost spożycia mięsa w ciągu następnej dekady prognozowany jest na 47,9 mln ton. Globalne spożycie drobiu, baraniny, wołowiny i wieprzowiny ma wzrosnąć odpowiednio o około 21%, 16%, 13% i 5% do 2034 r. Roczne spożycie na osobę ma wzrosnąć o 0,9 kg ekwiwalentu wagi detalicznej (RWE) na osobę rocznie do 2034 r. W krajach o wysokich dochodach konsumenci są coraz bardziej wrażliwi na kwestie związane z dobrostanem zwierząt, środowiskiem i zdrowiem, co w niektórych przypadkach prowadzi do stagnacji spożycia mięsa na osobę.

Prognozuje się, że spożycie wieprzowiny wzrośnie we wszystkich regionach, z wyjątkiem Chin, Unii Europejskiej, Japonii i Szwajcarii, gdzie konsumpcja jest już wysoka, a kwestie zdrowotne, środowiskowe i społeczne mają coraz większy wpływ na dietę. Wieprzowina będzie trzecim co do wielkości czynnikiem przyczyniającym się do całkowitego wzrostu spożycia mięsa i przewiduje się, że osiągnie 130 Mt ekwiwalentu masy tuszy (cwe). Jednakże przewiduje się, że globalne spożycie wieprzowiny na osobę spadnie o 4% w porównaniu z okresem bazowym dla prognoz ze względu na zerowy wzrost spożycia na osobę w regionach o wysokich dochodach, wraz z szybkim wzrostem populacji w regionach, w których wieprzowina nie jest powszechnie spożywana. W regionie Ameryki Łacińskiej przewiduje się największy wzrost spożycia na osobę, o 1,3 kg/rok rwe, ze względu na korzystne względne ceny wieprzowiny do wołowiny. Przewiduje się, że w innych regionach spożycie na osobę wzrośnie mniej lub nawet nieznacznie spadnie, na przykład w Azji, Ameryce Północnej i Unii Europejskiej.

Przewiduje się, że poprawa efektywności hodowli i wydajności uboju złagodzi wpływ produkcji mięsa na środowisko. W skali globalnej, poprawa masy ubojowej będzie stanowić odpowiednio 8%, 27% i 19% wzrostu produkcji wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Dzięki tej poprawie wydajności i większemu udziałowi drobiu w produkcji mięsa, emisja gazów cieplarnianych wzrośnie o 6%, czyli znacznie mniej niż prognozowany 13% wzrost produkcji mięsa w nadchodzącej dekadzie.
Malejąca rola Chin w imporcie mięsa ma zmienić globalne wzorce handlowe. Do 2034 roku udział Chin w globalnym imporcie mięsa ma spaść z 20% w okresie bazowym do 16%. Zmniejszone uzależnienie od importu wieprzowiny doprowadziło do ograniczenia produkcji wieprzowiny u głównych eksporterów. Podobny trend spadkowy widoczny jest w chińskim imporcie drobiu. Globalny import mięsa wzrośnie zaledwie o 10% w porównaniu z 37% w poprzedniej dekadzie, przy znacznym ryzyku spadku, jeśli kraje ograniczą środki handlowe.
Niedawne wybuchy chorób zwierząt uwypukliły krytyczną potrzebę współpracy w zakresie bezpieczeństwa biologicznego w przemyśle mięsnym. Wybuchy chorób zwierząt nadal znacząco dezorganizują sektor mięsny, podkreślając potrzebę współpracy w zakresie bezpieczeństwa biologicznego dla utrzymania zrównoważonego rozwoju branży. Ciągła ewolucja i rozprzestrzenianie się chorób zwierząt, takich jak wirus HPAI, trwający ASF, nawrót pryszczycy (FMD) i muchy śrubowej (NWS), rodzą niepewność w perspektywie średnioterminowej.
15 lipca, 2025/ OECD.
https://www.oecd.org