X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Japonia: ciągły wzrost importu wieprzowiny z UE

Od 2013 r. eksport do Japonii stale wzrasta, stając się w 2015 r. drugim co do znaczenia miejscem przeznaczenia produktów z mięsa wieprzowego UE.

11 październik 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W pierwszych 7 miesiącach 2017r. udział Japonii w eksporcie UE wyniósł 12% w porównaniu z 36% z Chinami. Jednak w tym samym okresie eksport UE do Japonii wzrósł o 6%, podczas gdy do Chin spadł o 33%. UE jest już największym dostawcą produktów wieprzowych do Japonii (36% udziału w rynku w pierwszych 7 miesiącach 2017 r.), za nią są Stany Zjednoczone (29%) i Kanada (23%). Pozycja lidera powinna zostać wzmocniona, ze względu na niedawno uzgodnioną Umowa o partnerstwie gospodarczym. Gdy zostanie zostanie wdrożona, taryfy zostaną znacząco obniżone.

EU pork exports to Japan (1000 t, meat in carcass weight, offal in product weight). Source: DG Agriculture and Rural Development, based on Eurostat.
EU pork exports to Japan (1000 t, meat in carcass weight, offal in product weight). Source: DG Agriculture and Rural Development, based on Eurostat.

Japonia importuje głównie wieprzowinę, w przeciwieństwie do Chin, gdzie przywóz podrobów jest historycznie większy. Jednakże eksport podrobów do Japonii z UE wzrósł znacznie niż wieprzowiny: w 2016 r. eksport podrobów wzrósł o 44%, aw pierwszych 7 miesiącach 2017 r. wzrósł o 82% w porównaniu z 2016 r.

5 października 2017/ DG Agriculture/ UE
https://ec.europa.eu/agriculture

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji