X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Kierunki i wartości eksportu wieprzowiny z UE (2013 - 2015)

Głównym klientem dla eksportu UE są obecnie Chiny, a następnie Japonia, Hongkong, Filipiny i Korea Południowa.

22 czerwiec 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Bilans handlowy UE w przypadku wieprzowiny jest w dużej mierze dodatni, z eksportem rocznym o wartości blisko 6 mld euro w ostatnich latach. Głównym klientem dla eksportu UE są obecnie Chiny, a następnie Japonia, Hongkong, Filipiny i Korea Południowa.

Światowy popyt na wieprzowinę stale rośnie. UE była w stanie skorzystać ze zwiększonego popytu na import w szczególności w Chinach. Ekspansja na rynek chiński związana jest częściowo ciągłym wzrostem konsumpcji, ale w 2015 roku również z faktu, że wiele małych gospodarstw zaprzestało działalności z powodu zaostrzonych wymogów środowiskowych. Ta krajowa niewystarczająca podaż stworzyła zwiększone zapotrzebowanie na import, a także wpłynęła na wzrost cen wieprzowiny w Chinach. Ponad połowa eksportu UE wieprzowiny do Chin (61% jako średnia pod względem wartości eksportu od 2013 roku) to podroby, pozostałe to mrożone łopatki, boczek i inne zamrożone elementy tuszy.

Kraje docelowe i  wartość ekstoprtowanej wieprzowiny z UE (2013 - 2015)

Destinations and unit value of EU pigmeat exports, 2013 - 201

Pigmeat from the EU has been very competitive in the last couple of years with prices lower or comparable to those of its main competitors, the US and Brazil . However, this also translates into lower returns for the EU pigmeat sector

poniedziałek 20 czerwca, EC/ UE.
http://ec.europa.eu/agriculture

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji