X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Kształtowanie się cen wieprzowiny w UE

W przeciwieństwie do roku 2015, ceny wieprzowiny w UE w 2016 roku idą w dół po ich sezonowym wzroście w okresie letnim

13 październik 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Jak podaje raport Komisji dotyczący Krótkoterminowych perspektyw dla rynków roślin uprawnych, mleka i mięsa w 2016 i 2017 w UE, w przeciwieństwie do roku 2015, ceny wieprzowiny w UE w 2016 roku idą w dół po ich sezonowym wzroście w okresie letnim.

Postabilnych cenach na początku 2016 roku ceny rosły systematycznie od końca kwietnia 2016. Od początku lipca ceny wieprzowiny UE osiągnęły ponad 160 EUR / 100 kg i ustabilizowały się na poziomie 165 EUR / 100 kg. Ten wzrost cen był spowodowany głównie wzrostem eksportu do Chin i równowagą między podażą i popytem w UE. Po odbiciu cen prosiąt na początku stycznia 2016r, ustabilizowały się one na poziomie około 40 euro od lutego do końca maja, po lekkim wzroście na początku czerwca i stabilizacji ponownie latem. Średnia cena w UE w sierpniu wynosiła około 43 EUR / sztukę, to jest o 30% wyższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W Hiszpanii było wręcz przeciwnie, ceny prosiąt zaczął spadały już od połowy lipca, wcześniej niż wykazywałby sezonowey trend, choć nadal znacznie powyżej cen w ubiegłym roku.

ceny wieprzowiny w UE, klasa E (€/100 kg)

precios porcino 2016

Fuente: DG Agricultura y Desarrollo Rural

 

Mimo krótkiego skoku, ceny pasz, zwłaszcza soi, ponownie się obniżyły, co zmniejsza koszty paszy i poprawia rentowność produkcji wieprzowiny. Ponadto, jakość zbiorów zbóż może być taki, że większy udział pszenicy trafi do produkcji pasz.

Konsumpcja wieprzowiny osiągnęła 32,4 kg na mieszkańca w roku 2015 (waga detaliczna), prawie 1 kg w górę w porównaniu do roku 2014. Ze względu na bardzo korzystne perspektywy eksportu z UE do Chin, może być tymczasowy niedobór wieprzowiny na rynku UE, ponieważ operatorzy faworyzują eksport. W związku z tym oczekuje się, że poziom konsumpcji per capita, zmniejszy się w 2016 o 1,6% (32 kg per capita) i ustabilizuje w 2017 roku, co jest mniej lub bardziej zgodne z trendem w ciągu ostatnich dziesięciu lat.

październik 2016 Directorate - General for Agriculture and Rural Development – Short Term Outlook – N° 16/ Unia Europejska.
http://ec.europa.eu/agriculture http://ec.europa.eu/agriculture

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji