X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Niemiecki eksport wieprzowiny do Chin podwoił się w pierwszej połowie 2020 roku

W pierwszej połowie roku wyeksportowano do Chin ponad dwukrotnie więcej wieprzowiny niż w tym samym okresie 2019 roku.

30 wrzesień 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Przemysł mięsny w Niemczech znajduje się pod presją od czasu odkrycia pierwszego przypadku afrykańskiego pomoru świń w Brandenburgii. Zakaz eksportu do Chin szczególnie dotknął lokalne przedsiębiorstwa. Jak podał Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), Chińska Republika Ludowa stała się najważniejszym partnerem handlowym w eksporcie wieprzowiny w pierwszej połowie 2020 r. Od stycznia do czerwca 2020 r. do Chin wyeksportowano 233 300 ton wieprzowiny, co stanowi 26,8 % całkowitego eksportu. Oznacza to, że eksport do Chin wzrósł ponad dwukrotnie w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku (udział eksportu od stycznia do czerwca 2019: 12,9%). W pierwszej połowie tego roku wyeksportowano łącznie 870,7 tys. ton wieprzowiny o wartości 2,4 mld euro.

Podczas gdy większość eksportu wieprzowiny była eksportowana do Włoch w pierwszej połowie 2019 r. (18,0%), w tym roku Włochy zajęły drugie miejsce, za Chinami z udziałem 15,2%. W lipcu 2020 r. prawie jedna czwarta całego eksportu wieprzowiny była eksportowana do Chin (24,4%). Jedną z przyczyn rosnącego popytu ze strony Chin jest afrykański pomór świń, który panuje tam od dłuższego czasu. W Chinach rozprzestrzenia się on od sierpnia 2018 r., drastycznie zmniejszając tam liczbę świń i zwiększając popyt na rynku światowym.

Eksport niemieckiej wieprzowiny do Chin
Eksport niemieckiej wieprzowiny do Chin

16 września, 2020/ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji