X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Niemiecki przemysł mięsny pozostaje stabilny

Niska podaż żywego inwentarza wraz z niskim popytem na wieprzowinę w 2017 r. stawiają niemiecki sektor przemysłu mięsnego w trudnej sytuacji.

22 maj 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa Hiszpanii w swoim dzienniku zagranicznym, według Niemieckiej Federacji Przemysłu Mięsnego (BVDF), niemieckie firmy z branży mięsnej stanęły w obliczu trudnej sytuacji rynkowej w 2017 roku. Główne trudności wynikały z kombinacji czynników, takich jak zmniejszona podaż żywego inwentarza, niskie zapotrzebowanie na wieprzowinę (zarówno w Niemczech, jak i w UE), a także tendencja spadkowa w eksporcie mięsa i produktów mięsnych do krajów trzecich.


W odniesieniu do całkowitego spożycia mięsa odnotowano spadek o 0,8% w stosunku do 2016 r., osiągając poziom 59,7 kg na mieszkańca, który zdaniem specjalistów wynikał jedynie ze spadku spożycia wieprzowiny.

Podczas gdy średnie spożycie drobiu pozostało na poziomie 12,4 kg na mieszkańca, a wołowiny nawet nieznacznie wzrosła o 0,2%, osiągając 10,0 kg na mieszkańca, spożycie wieprzowiny w 2017 roku spadło do 35,8 kg, co w porównaniu z 2016 rokiem stanowiło spadek o 0,9% .

W przeciwieństwie do zmian obserwowanych w poprzednich latach, eksport z Niemiec w 2017 r. spadł w stosunku do 2016 r. o 3,4%, osiągając około 4,1 mln ton. W związku ze wzrostem cen surowców, odnotowano wzrost (niezależnie od spadku eksportu) przychodów, które wyniosły 10,2 mln EUR (+ 4,8%).

Najsilniejszymi importerami byli ponownie członkowie UE, którzy w zależności od rodzaju produktu kupowali 80-90% eksportowanych towarów. Niemniej jednak w przypadku produktów takich jak podroby, bekonu i tłuszczu, kraje trzecie odpowiadały 60% zakupów.

Wśród tych krajów Chiny były głównym klientem, ale w 2017 r. zmniejszyły kupno o 178 000 ton (-37%) w stosunku do 2016 r., więc jeśli chodzi o eksport produktów ubocznych, odnotowano spadek sprzedaży o 661 000 ton (-9,3%).

Podobna sytuacja wystąpiła w przypadku eksportu wieprzowiny świeżej i mrożonej, która wyniosła 1,81 mln ton (-3,5%). Ta zmiana była również spowodowana głównie spadkiem liczby transakcji z Chinami, przy spadku sprzedaży do Chin o 39%, wynoszącym 167,800 ton. Sprzedaż na rynku UE utrzymała względną stabilność, wynoszącą 1,4 miliona ton.

czwartek 10 maja 2018/ MAPAMA/ Hiszpania
http://www.mapama.gob.es

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji