Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Posłowie do Parlamentu Europejskiego popierają wzmocnienie roli rolników w łańcuchu dostaw żywności

Parlament Europejski popiera nowe przepisy mające na celu przywrócenie równowagi sił w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych, poprawę dochodów rolników oraz prawne zdefiniowanie pojęcia mięsa.

16 październik 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Parlament Europejski zatwierdził mandat do negocjacji z państwami członkowskimi nowych przepisów mających na celu przywrócenie równowagi sił w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych oraz wzmocnienie pozycji umownej rolników. Wniosek, przyjęty 532 głosami za, 78 przeciw i 25 wstrzymującymi się, ma na celu zapewnienie bardziej sprawiedliwego i stabilnego wynagrodzenia dla sektora pierwotnego.

Jednym z kluczowych środków jest wymóg zawierania pisemnych umów na dostawę produktów rolnych, z pewnymi wyjątkami, które państwa członkowskie mogą stosować na wniosek odpowiedniego sektora. Minimalny próg zwolnienia z tego obowiązku został obniżony z 10 000 EUR do 4 000 EUR. Posłowie do PE sprzeciwiają się również tworzeniu organizacji producentów złożonych wyłącznie z rolników ekologicznych, aby uniknąć wewnętrznej konkurencji między modelami produkcji.

W odniesieniu do etykietowania i wprowadzania do obrotu posłowie do PE wzywają do ustalenia jaśniejszych kryteriów stosowania terminów „sprawiedliwy” lub „uczciwy”, które powinny uwzględniać wkład w rozwój obszarów wiejskich i wzmocnienie organizacji producentów. Termin „krótki łańcuch dostaw” może być stosowany wyłącznie w odniesieniu do produktów UE, w przypadku których występuje niewielka liczba pośredników oraz ograniczona obsługa lub transport.

Ponadto importowana żywność musi spełniać te same maksymalne limity pozostałości pestycydów, co produkty wytwarzane w Unii. W zakresie zamówień publicznych państwa członkowskie będą musiały nadać priorytet produktom rolnym i spożywczym pochodzącym z UE, w szczególności produktom lokalnym i sezonowym oraz produktom o oznaczeniach geograficznych.

Posłowie do PE wprowadzają również bardziej rygorystyczną definicję „mięsa”, rezerwując ją wyłącznie dla jadalnych części zwierząt i wyraźnie wykluczając produkty hodowane w laboratorium.

Sprawozdawczyni Céline Imart (EPP, Francja) podkreśliła, że celem jest położenie kresu niepewnym relacjom biznesowym i zagwarantowanie sprawiedliwego wynagrodzenia, które odzwierciedla rzeczywiste koszty produkcji. Negocjacje z państwami członkowskimi w sprawie ostatecznego tekstu mają się rozpocząć 14 października.

8 października 2025/ Parlament Europejski. https://www.europarl.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji