X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Prognozowany jest dlaszy wzrost brazylijskiego przemysłu trzody chlewnej

USDA przewiduje wzrost produkcji świń i wieprzowiny w Brazylii w latach 2021 i 2022.

14 wrzesień 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Oczekuje się, że brazylijska produkcja trzody chlewnej wzrośnie o 2,8% w 2021 r. i o 1,8% w 2022 r. Prognoza ta wynika z wysokiego popytu eksportowego, zwłaszcza z Azji, głównie ze względu na utrzymujący się wpływ ognisk afrykańskiego pomoru świń w Chinach i kilku europejskich krajach, wyrównania kosztów produkcji - w tym kosztów pasz - od połowy 2021 r., a także ze względu na rosnącą substytucję białka wołowego mięsem wieprzowym w Brazylii.

Wskaźnik uboju powinien wzrosnąć o 4 % w latach 2021 i 2022, a ponieważ wskaźnik ten jest wyższy niż tempo wzrostu produkcji, całkowite pogłowie świń powinno spaść o około 1 % w 2021 r. i o 3 % w 2022 r.

Produkcja mięsa wieprzowego powinna wzrosnąć o około 5% w 2021 r. i o około 3,5% w 2022 r., osiągając 4,47 mln ton (CWE), odzwierciedlając utrzymujący się silny eksport do Chin oraz lepszy popyt krajowy, a także bardziej stabilne koszty pasz w drugim półroczu 2021 r. i później. Zwiększony popyt na wieprzowinę z Azji powinien spowodować wzrost brazylijskiego eksportu wieprzowiny o około 7% w 2021 r. i 5% w 2022 r. ze względu na wysoki popyt globalny i dewaluację reala.

26 sierpnia, 2021/ USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji