Eksport wieprzowiny wyniósł łącznie 238 922 ton metrycznych (mt), co stanowi spadek o zaledwie 1% w porównaniu z rokiem poprzednim, natomiast wartość spadła o 4% do 680,9 mln dolarów, co w dużej mierze odzwierciedla 10-procentowy spadek cen różnych rodzajów mięsa wieprzowego spowodowany cłami nałożonymi przez Chiny. W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2025 r. eksport wieprzowiny był o 4% niższy od rekordowego poziomu z ubiegłego roku, zarówno pod względem wielkości (1,69 mln ton), jak i wartości (4,8 mld dolarów).
Lipiec był kolejnym dobrym miesiącem dla eksportu wieprzowiny do głównego odbiorcy, jakim jest Meksyk, mimo że dostawy były niższe od wyników sprzed roku. Eksport wyniósł łącznie 92 524 mt, co oznacza spadek o 8% w ujęciu rok do roku, a jego wartość osiągnęła 228,4 mln USD – o 7% mniej niż rok temu, ale nadal jest to drugi najwyższy wynik w tym roku (po niemal rekordowym czerwcu) i szósty najwyższy w historii. Meksyk odpowiadał za 10,9% produkcji mięsa wieprzowego w Stanach Zjednoczonych w lipcu i od stycznia do lipca, co stanowi wzrost z 10,6% w tym samym okresie ubiegłego roku.

Napędzany rosnącym popytem w Hondurasie, Gwatemali, Kostaryce, Nikaragui, Salwadorze i Panamie, eksport wieprzowiny do Ameryki Środkowej również osiąga rekordowe tempo w 2025 r. Lipcowe dostawy do tego regionu wzrosły o 35% w porównaniu z rokiem ubiegłym, osiągając poziom 14 563 ton, a ich wartość wzrosła o 36% do 47,4 mln dolarów. Lipcowe dostawy były trzecimi najwyższymi w historii zarówno do Kostaryki, jak i Salwadoru.
Pomimo łącznej stawki celnej wynoszącej 57%, dostawy wieprzowiny z USA do Chin – głównie mięsa podrobowego – utrzymały się na poziomie z ubiegłego roku i wyniosły 36 461 ton. Podwyższona stawka celna (która w tym samym okresie ubiegłego roku wynosiła 37%) wpłynęła negatywnie na wartość eksportu, która spadła o 13% do 77,6 mln dolarów.
Lipcowy eksport wieprzowiny do Japonii był nieco wyższy niż w ubiegłym roku i wyniósł 26 629 ton, chociaż wartość eksportu spadła o 3% do 105,9 mln dolarów, ponieważ Stany Zjednoczone dostarczają do Japonii więcej mrożonej wieprzowiny, a mniej schłodzonej.
Dzięki wzrostowi w ujęciu rok do roku w Republice Dominikany i na Kubie, lipcowy eksport wieprzowiny na Karaiby wzrósł o 8% do 9963 ton, a jego wartość wzrosła o 3% do 30,3 mln dolarów.
Większe dostawy na Filipiny i do Wietnamu spowodowały, że lipcowy eksport wieprzowiny do regionu ASEAN wyniósł nieco poniżej 10 000 ton, co stanowi wzrost o 8% w porównaniu z rokiem ubiegłym, a jego wartość wzrosła o 13% do 20 mln dolarów. Lipcowy eksport na Filipiny przekroczył 7300 ton, osiągając najwyższy poziom od ponad dwóch lat, natomiast miesięczna suma prawie 2000 ton do Wietnamu była najwyższa od 2020 roku. W lipcu wywieziono ponad 4100 ton różnych rodzajów mięsa wieprzowego na Filipiny i ponad 700 ton do Wietnamu, drugi miesiąc z rzędu.
Eksport wieprzowiny do Kanady wykazywał tendencję spadkową w 2025 r., a dostawy w okresie styczeń-lipiec spadły o 17% pod względem wolumenu (98 192 ton) i o 15% pod względem wartości (404,2 mln dolarów). Jednak handel między Stanami Zjednoczonymi a Kanadą otrzymał potencjalny impuls na początku tego tygodnia, kiedy Kanada potwierdziła zniesienie 25-procentowej taryfy odwetowej na amerykańskie kiełbasy. Cło to, obowiązujące od początku marca, miało znaczący negatywny wpływ na eksport kiełbas.
Oprócz Chin, w lipcu odnotowano również wzrost eksportu podrobów wieprzowych w ujęciu rok do roku do Meksyku, krajów ASEAN, Ameryki Środkowej, Kolumbii i Japonii. Eksport w lipcu wzrósł o 9% do 50 609 ton, co stanowi drugi co do wielkości wolumen w tym roku.
5 września 2025 r. / USMEF / Stany Zjednoczone.
https://www.usmef.org