Czytaj ten artykuł w:

Susze pogrążające uprawy rolne mogą stać się normą

Ekstremalne warunki suszy, które dotknęły wiosenno-letni sezon wegetacyjny w Europie Środkowej i Północnej w 2018 r., mogą stać się normą w ciągu 25 lat. Wspólnotowe Centrum Badawcze wzywa do podjęcia innowacyjnych działań dostosowawczych w celu rozwiązania problemu skrajności

wtorek 18 czerwiec 2019 (4 miesięcy 27 dni temu)
polubienia

Według danych Wspólnego Centrum Badawczego WE miesiące wiosenne i letnie w 2018 r. upłynęły pod znakiem wyjątkowej kombinacji warunków suszy w Europie Środkowej i Północnej oraz wyjątkowo wilgotnych warunków w południowej Europie.

Na przykład Niemcy odnotowały 6-miesięczną suszę, która trwała całą wiosnę i lato, podczas gdy wiosna była szczególnie mokra na Półwyspie Iberyjskim.

Obie skrajności miały wpływ na plony. Susze spowodowały całkowitą redukcję głównych plonów do 50%.
Zostało to częściowo zniwelowane przez wzrost wydajności w Europie Południowej, do 34%.

To zestawienie przeciwnych anomalii klimatycznych - suszy w północnej części Europy i niezwykle mokrego stanu na południu, nazywanego czasami „huśtawką wodną” - było wyjątkowym fenomenem ostatnich 500 lat.

Przyszłe prognozy klimatyczne, oparte na globalnych modelach o wysokiej rozdzielczości, pokazują, że w Europie Południowej jest mało prawdopodobne, aby w przyszłości warunki uprawy były korzystne.

Z drugiej strony susze podobne do tych z 2018 r. mogą stać się powszechne już w 2043 r.

Pilna potrzeba innowacyjnych strategii adaptacji na suszę

Dlatego też pilnie potrzebne są innowacyjne strategie adaptacyjne dla europejskiego rolnictwa, aby poradzić sobie z powtarzającymi się epizodami suszy, ponieważ prawdopodobnie nie powtórzy się niezwykłe zjawisko „huśtawki wodnej” obserwowanej w ubiegłym roku.

Zdaniem Andrea Toreti, naukowca z WCB, „prognozy pokazują, że klimat staje się coraz gorętszy i pojawią się jeszcze więcej skrajności. W ubiegłym roku Europa miała szczęście z niezwykle wilgotnymi warunkami w południowej Europie, które złagodziły skutki suszy dla ogólnej produkcji żywności”.

„Nie możemy jednak liczyć na takie anomalie w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności w przyszłości. Ostatni rok był sygnałem ostrzegawczym. Istnieje pilna potrzeba naukowego ulepszenia oceny ryzyka i wpływu poprzez uwzględnienie tych powtarzających się / równoległych zdarzeń, a tym samym opracowywać nowe strategie adaptacyjne, aby sobie z nimi poradzić. ”

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

08-lis-201931-paź-201925-paź-201918-paź-2019

zaloguj się do listy

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie