Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Ukraina: Wyzwania związane z wojną i ASF kształtują perspektywy na rok 2025

Ograniczone ożywienie w branży trzody chlewnej rozpoczęło się w drugiej połowie 2025 r., a wzrost liczby zwierząt spodziewany jest w 2026 r.

26 wrzesień 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Producenci wieprzowiny na Ukrainie zmagali się ze zwiększoną niepewnością z powodu wojny rosyjsko-ukraińskiej. Zarówno w 2024, jak i 2025 roku pojawiły się doniesienia o bombardowaniach, ostrzałach i atakach dronów na fermy trzody chlewnej we wschodniej Ukrainie. 1 stycznia 2025 roku największy ukraiński producent wieprzowiny, APK Invest, ogłosił utratę kontroli nad kilkoma zakładami produkcyjnymi, obecnie zlokalizowanymi na okupowanych terytoriach. Branża nadal zmaga się ze skomplikowaną logistyką, mobilizacją pracowników, wzrostem podatków, w tym nowym podatkiem wojennym, niestabilnym otoczeniem makroekonomicznym, wahaniami kursów walut, stratami na rynku spowodowanymi odpływem ludności, niedoborami energii elektrycznej i innymi czynnikami związanymi z wojną. Branża odnotowała, że ​​głównymi czynnikami ryzyka dla produkcji w 2025 roku będą przymusowe pobory i choroby zwierząt. Wojna przesunęła geograficzny rozwój przemysłu trzody chlewnej do centralnej i zachodniej Ukrainy.

Po gwałtownym wzroście uboju w 2024 r., w 2025 r. spodziewany jest spadek uboju o 13% (do 6650 tys. sztuk) i spadek produkcji wieprzowiny o 12% (do 610 tys. ton), po czym w 2026 r. nastąpi nieznaczne odbicie. Branża deklaruje zadowolenie z cen sprzedaży trzody chlewnej, ale przewiduje, że podaż wieprzowiny w 2025 r. będzie niewystarczająca, co spowoduje import 30 tys. ton.

Afrykański pomór świń (ASF) pozostaje poważnym problemem dla branży. Brak komercyjnych lub dotowanych przez państwo ubezpieczeń zniechęca do produkcji i ogranicza możliwości eksportowe. Przepisy dotyczące eliminacji ognisk choroby i depopulacji często prowadzą do wzrostu ryzyka produkcyjnego, na które producenci nie mają wpływu.

Ceny detaliczne wieprzowiny osiągnęły rekordowy poziom w 2025 r., co obniżyło konsumpcję. Wieprzowina stała się również stosunkowo droższa w porównaniu z wołowiną i drobiem; jednak ceny wszystkich trzech rodzajów białka znacznie wzrosły, co sprzyjało drobiu. Można się spodziewać, że wśród mniej zamożnych konsumentów nadal będzie następować spadek konsumpcji.

17 września 2025 r./ USDA/ Stany Zjednoczone.
https://apps.fas.usda.gov

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły