X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Zmiany w produkcji świń w Europie w pierwszych 10 miesiącach 2016r.

Produkcja wieprzowiny wzrosła między innymi w okresie od stycznia do października pod względem wartości bezwzględnych w Polsce (+51,700 ton)

31 styczeń 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W ciągu ostatnich 10 miesięcy roku 2016 UE wyprodukowała w sumie 19.16 milionów ton wieprzowiny: 152,100 ton więcej niż w tym samym okresie roku 2015 (+0.8%).

Chociaż Niemcy utrzymują swoją pozycję głównego europejskiego producenta wieprzowiny, produkując w sumie 4,6 mln ton w okresie od stycznia do października 2016 roku, to odnotowały niewielki spadek w porównaniu do analogicznym okresem w 2015 roku (-0,8%). Hiszpania, drugi producent, wyprodukowała 3,37 mln ton, co jest wzrostem o 164.000 ton (+ 5,1%) w stosunku do tego samego okresu w 2015 roku. Warto zauważyć, że procentowy wzrost produkcji przekracza całkowity wzrost w UE w tym samym okresie.

Produkcja wieprzowiny wzrosła także w szczególności w okresie od stycznia do października pod względem wartości bezwzględnych w Polsce (+51,700 ton), Włoszech (+41,100 ton), Francji (+19,800 ton) i na Węgrzech (+14,000 ton). Z drugiej strony, Belgia, Dania i Niemcy odnotowali spadki odpowiednio o 55.000 ton, 54,200 ton i 36.000 ton.

W USA, trzecim światowym producentem wieprzowiny po Chinach i UE, w pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 roku całkowita produkcja wyniosła 9,3 mln ton, co jest istotnym wzrostem w porównaniu z takim samym okresem w 2015 roku (+152,000 ton) ,

Podział rynku między 10 największych producentów w UE.
Podział rynku między 10 największych producentów w UE.

 

styczeń 2017/ redakcja 333 w oparciu o dane Eurostat

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji