Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Analiza wyników hodowli trzody chlewnej w Ameryce Łacińskiej w 2024 r. i prognozy na 2025 r.

W 2024 r. latynoamerykański sektor hodowli trzody chlewnej nadal osiągał znakomite wyniki, potwierdzając swój potencjał, odporność i zdolność do dostosowania się do wyzwań stojących przed branżą w złożonym otoczeniu rynkowym. Jednak biorąc pod uwagę obecną sytuację geopolityczną, w 2025 r. spodziewana jest rekonfiguracja międzynarodowych przepływów handlowych wieprzowiną w Ameryce Łacińskiej w wyniku działań odwetowych wobec ceł nałożonych przez Stany Zjednoczone.

Ogólne wyniki branży w 2024 r.

Aby przedstawić kontekst, przyjrzyjmy się wynikom kluczowych zmiennych i wyróżniającym się cechom pięciu wiodących krajów regionu, które odpowiadają za prawie 95% całkowitej wielkości produkcji. W minionym roku skonsolidowały one 9,1 mln ton (Mt), co stanowi wzrost o 1,9% w porównaniu z rokiem 2023.

Graph 1. Pork production in 2024 for leading Latin American countries and regional total, annual variations. Prepared by 333 Latin America with data from IBGE, SIAP, SAGyP, Porkcolombia, and ODEPA.

Graph 1. Pork production in 2024 for leading Latin American countries and regional total, annual variations. Prepared by 333 Latin America with data from IBGE, SIAP, SAGyP, Porkcolombia, and ODEPA.

Eksport wieprzowiny z Brazylii osiągnął rekordowy poziom (1,3 mln ton), wzrastając o prawie 10%, co wskazuje na wysoką konkurencyjność w zaspokajaniu międzynarodowego popytu na wieprzowinę. Jednak wzrost eksportu wydaje się przyczynić się do spadku konsumpcji krajowej, pomimo niewielkiego wzrostu produkcji wieprzowiny o 1,1%, która w 2024 r. osiągnęła poziom 5,3 mln ton.

Chociaż produkcja krajowa w Meksyku wzrosła o 2,5%, osiągając poziom 1,8 mln ton, była ona w znacznym stopniu uzależniona od importu wieprzowiny, który pochodził głównie ze Stanów Zjednoczonych. Import ponownie osiągnął rekordowy poziom (1,73 mln ton) i stanowił prawie 52% krajowej konsumpcji wieprzowiny. Eksport spadł o 12% i osiągnął poziom 188 629 ton. Jednak wzrost cen eksportowych pomógł złagodzić spadek wolumenu.

W Argentynie głównym motorem wzrostu produkcji wieprzowiny była konsumpcja krajowa, która osiągnęła poziom 785 049 ton, co stanowi wzrost o 3% w porównaniu z rokiem 2023. Pomimo wyzwań makroekonomicznych i dynamicznego wzrostu importu, który wyniósł łącznie 22 674 ton, produkcja krajowa znacznie wzrosła, częściowo dzięki stopniowemu ożywieniu eksportu, który w ostatnim roku wzrósł o 30,2%.

Kolumbia nadal przodowała w regionie pod względem wzrostu produkcji wieprzowiny, odnotowując roczny wzrost o 7,8% i rekordową wielkość produkcji wynoszącą 608 752 ton, co pozwoliło jej awansować na czwarte miejsce w rankingu producentów wieprzowiny w Ameryce Łacińskiej, wyprzedzając Chile, które zajęło piąte miejsce. Perspektywy dla kolumbijskiego sektora hodowli trzody chlewnej są bardzo optymistyczne, ponieważ oczekuje się utrzymania wzrostu w perspektywie krótko-, średnio- i długoterminowej.

Wreszcie, krajowa konsumpcja wieprzowiny w Chile odnotowała ożywienie, wspierane przez niewielki wzrost produkcji wieprzowiny o 0,5% i znaczny wzrost importu (18,1%). Spadek eksportu o 2,1% sugeruje również skupienie się na zaspokojeniu popytu krajowego, który powrócił do poziomu powyżej 448 000 ton, czyli wartości nieosiąganej od 2022 roku.

Czego możemy się spodziewać w 2025r.?

Graph 2. 333 LATAM projections for pork production in 2025 in the leading Latin American countries and the regional total. Figures in tons and estimated percentage growth with respect to 2024. Prepared by 333 Latin America with own data.

Graph 2. 333 LATAM projections for pork production in 2025 in the leading Latin American countries and the regional total. Figures in tons and estimated percentage growth with respect to 2024. Prepared by 333 Latin America with own data.

Na poziomie regionalnym spodziewamy się, że produkcja wieprzowiny będzie nadal rosnąć i według naszych szacunków osiągnie poziom 9,3 mln ton w 2025 r. Jednakże będziemy musieli zmierzyć się z poważnym wstrząsem spowodowanym nałożeniem przez Stany Zjednoczone ceł na wieprzowinę, co może zmienić międzynarodowe przepływy handlowe, a nawet poziom produkcji krajowej, więc będziemy musieli dostosować się do nowej rzeczywistości rynkowej.

Brazylia po raz kolejny ma odnotować znaczny wzrost eksportu wieprzowiny dzięki konkurencyjności swoich produktów, a także dzięki ponad 89 krajom, które zatwierdziły Brazylię jako dostawcę importowanej wieprzowiny. Ponadto obecna „wojna celna” między Stanami Zjednoczonymi a kilkoma ich tradycyjnymi partnerami handlowymi może stanowić doskonałą okazję do zwiększenia udziału tego latynoamerykańskiego giganta jako dostawcy wieprzowiny do takich krajów jak Meksyk i Chiny, a także wielu innych. W związku z tym, zgodnie z naszymi szacunkami, produkcja wieprzowiny osiągnie poziom 5,4 mln ton, wspierana przez wyższy popyt zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym, w ciągu całego roku.

Meksyk może odczuć znaczący wpływ nałożenia ceł przez Stany Zjednoczone, swojego głównego dostawcy importowanej wieprzowiny, oraz środków odwetowych przyjętych przez rząd krajowy. W związku z tym możemy przewidzieć dwa możliwe scenariusze. Pierwszy z nich to dywersyfikacja partnerów handlowych w celu częściowego zastąpienia produktów, które nie będą już importowane i eksportowane do i ze Stanów Zjednoczonych. Drugi scenariusz to wdrożenie planu substytucji importu poprzez zwiększenie krajowej produkcji wieprzowiny, choć jego efekty nie będą natychmiastowe i będą widoczne dopiero w dłuższej perspektywie. Jedno jest pewne: popyt krajowy na wieprzowinę w Meksyku jest bardzo duży, a konsumpcja krajowa stale rośnie. Istnieje więc duży rynek, który można zaspokoić poprzez import lub produkcję krajową. Według naszych prognoz krajowa produkcja wieprzowiny w Meksyku w 2025 r. wyniesie około 1,7 mln ton. Biorąc pod uwagę udział importu w konsumpcji krajowej, do pokrycia krajowego zapotrzebowania potrzeba około 1,8 mln ton z zagranicy.

W Argentynie, w miarę jak różne działania rządu mające wpływ na otoczenie makroekonomiczne i handel międzynarodowy nadal przynoszą efekty, prognozy dla branży hodowli trzody chlewnej powinny nadal się poprawiać. W związku z tym szacujemy, że produkcja wieprzowiny w 2025 r. wyniesie blisko 820 000 ton i spodziewamy się stopniowego ożywienia eksportu. Należy również wziąć pod uwagę siłę krajowej konsumpcji wieprzowiny w Argentynie, biorąc pod uwagę jej konkurencyjność w porównaniu z innymi białkami, dlatego też wielkość importu może ulec znacznemu wzrostowi, aby zaspokoić rosnący popyt krajowy.

W Kolumbii spodziewamy się, że branża hodowli trzody chlewnej będzie nadal osiągać bardzo dobre wyniki i rozwijać się, zdobywając większy udział w rynku dzięki wzrostowi konsumpcji. Szacujemy również, że produkcja ponownie osiągnie rekordowy poziom, sięgając około 640 000 ton w 2025 r.

W przypadku Chile prognozujemy produkcję na poziomie 590 000 ton, co stanowi niewielki wzrost o 0,8% w porównaniu z 2024 r. Hodowla trzody chlewnej będzie nadal pozostawać w cieniu nowych przepisów środowiskowych, które spowodują wzrost kosztów produkcji związanych z dostosowaniem się do tych przepisów, a także ograniczą wzrost produkcji.

Wniosek

Rok 2024 był bardzo pozytywny dla produkcji wieprzowiny w Ameryce Łacińskiej. Silny popyt na wieprzowinę był nadal napędzany przez konsumpcję krajową i umożliwił znaczny import, nie wpływając znacząco na lokalną produkcję. Podobnie zaobserwowano nowe wzrosty i ekspansję wieprzowiny z Ameryki Łacińskiej na rynki światowe, co jest wyraźnym znakiem konkurencyjności eksportu wieprzowiny; w tym aspekcie przed sektorem jeszcze długa droga.

W 2025 roku sektor będzie nadal się rozwijał, stojąc przed poważnymi wyzwaniami. Po raz kolejny sytuacja geopolityczna wydaje się działać na niekorzyść. Jestem jednak przekonany, że każdy kryzys prowadzi bezpośrednio lub pośrednio do nowych możliwości i być może ta ewentualna rekonfiguracja przepływów handlowych będzie bodźcem do dalszej dywersyfikacji interakcji między podażą a popytem z nowymi partnerami handlowymi, a nawet do zwiększenia naszej lokalnej produkcji.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji