X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Czy czeka nas recesja? Analiza kosztów tuczu na wiosnę 2024

Obecnie cenniki w kraju właśnie są w tendencji wzrostowej. Czy ta cena pozwala na zarobek przy obecnych kosztach ponoszonych przez producentów?

Mamy wiosnę, czas, w którym rosną nadzieję producentów świń na dobre ceny za tuczniki w związku ze zbliżającym się sezonem grillowym oraz imprez masowych na wolnym powietrzu. Okres ten zawsze wzbudza nadzieję na to, że wzmożony popyt pobudzi cenniki i utrzyma je na wysokim poziomie. Tak, obecnie cenniki w kraju właśnie są w tendencji wzrostowej i na chwilę pisania artykułu osiągnęły poziom w okolicach 9,50 zł za kg w klasie E. Czy ta cena pozwala na zarobek przy obecnych kosztach ponoszonych przez producentów? Jaki poziom cenowy musi być osiągnięty za 3 miesiące, aby cykl otwarty mógł zarobić? Wszak ceny warchlaka zarówno krajowego jak i importowanego są na bardzo wysokim poziomie! Czy taniejące zboże pozwoli zniwelować te wysokie ceny zwierząt? Na to wszystko postaram się odpowiedzieć w niniejszym artykule.

Na początek trzeba zaznaczyć, że pomimo obecnie rosnących cen, w tym roku spodziewane są spadki w naszym kraju (analizy banku Credit Agricole). Na koniec roku przewiduje się poziom ceny żywej wagi na poziomie 6,40-6,50 zł za kg. A więc koniec końców powinniśmy spodziewać się obniżek…tylko od kiedy? Na chwilę obecną, zakłady wręcz biją się o towar, którego najzwyczajniej brakuje… w najbliższym czasie mówi się nawet o wartościach dochodzących do ponad 10 zł za kg w klasie E. Tak jednak nie będzie wiecznie, a ceny warchlaka w wadze 20-30 kg w marcu osiągnęły średnią cenę w wysokości 462,75 zł za sztukę – tą właśnie wartość użyjemy w naszej symulacji kosztów i potencjalnej ceny minimalnej, która jest konieczna do wyjścia na co najmniej przysłowiowe zero…

W ostatnim czasie ceny komponentów paszowych dość mocno spadły, co pozwala mieć nadzieję na to, że pomimo drogich warchlaków, uda się osiągnąć żądany poziom przychodów... w symulacji założyłem, że potencjalna chlewnia w marcu zaopatrzyła się nie tylko w zwierzęta, ale i wszystkie niezbędne komponenty paszowe, które wykorzysta w przykładowych dawkach przez najbliższe 3 miesiące:

Starter

Komponent Cena za tonę % udział Koszt
Jęczmień 633,20 zł 35,00% 221,62 zł
Pszenica 621,30 zł 32,25% 200,37 zł
Koncentrat 4 000,00 zł 27,00% 1 080,00 zł
Premiks 5 000,00 zł 0,80% 40,00 zł
Olej sojowy 4 200,00 zł 1,50% 63,00 zł
Zakwaszacz 16 800,00 zł 0,40% 67,20 zł
Zabezpieczenie 35 200,00 zł 0,05% 17,60 zł
Probiotyk 18 700,00 zł 0,50% 93,50 zł
Fermentowana soja 4 000,00 zł 2,50% 100,00 zł
Usługa mieszania 90,00 zł 100,00% 90,00 zł
Razem 1 973,29 zł

Grower

Komponent Cena za tonę % udział Koszt
Jęczmień 633,20 zł 41,75% 264,36 zł
Pszenica 621,30 zł 17,00% 105,62 zł
Premiks 6 500,00 zł 2,50% 162,50 zł
Pszenżyto 569,60 zł 12,00% 68,35 zł
Olej sojowy 4 200,00 zł 1,00% 42,00 zł
Zakwaszacz 6 000,00 zł 0,20% 12,00 zł
Zabezpieczenie 22 130,00 zł 0,05% 11,07 zł
Probiotyk 14 000,00 zł 0,50% 70,00 zł
Śruta sojowa 2 479,20 zł 11,00% 272,71 zł
Pszenica otręby 780,00 zł 7,50% 58,50 zł
Groch 812,50 zł 6,00% 48,75 zł
Kreda Pastewna 48,00 zł 0,50% 0,24 zł
Usługa mieszania 90,00 zł 100,00% 90,00 zł
Razem 1 206,10 zł

Finiszer

Komponent Cena za tonę % udział Koszt
Jęczmień 633,20 zł 29,55% 187,11 zł
Pszenica 621,30 zł 0,00% 0,00 zł
Premiks 6 500,00 zł 2,50% 162,50 zł
Pszenżyto 569,60 zł 37,00% 210,75 zł
Olej sojowy 4 200,00 zł 0,70% 29,40 zł
Zakwaszacz 6 000,00 zł 0,20% 12,00 zł
Zabezpieczenie 22 130,00 zł 0,05% 11,07 zł
probiotyk 14 000,00 zł 0,50% 70,00 zł
Śruta sojowa 2 479,20 zł 7,50% 185,94 zł
Pszenica otręby 780,00 zł 12,50% 97,50 zł
Groch 812,50 zł 9,00% 73,13 zł
Kreda Pastewna 48,00 zł 0,50% 0,24 zł
Usługa mieszania 90,00 zł 100,00% 90,00 zł
Razem 1 129,63 zł

Jak widzimy, dla pasz typu strater, grower i finiszer otrzymaliśmy odpowiednio 1979,23 zł za tonę, 1206,10 zł za tonę oraz 1129,63 zł za tonę. W porównaniu do ostatniej analizy z grudnia 2023 roku, we wszystkich przypadkach jest to spadek cen o około 100 zł na tonie! Czy to wystarczy by zniwelować drogie warchlaki?

Obecne ceny paszy zestawmy z innymi kosztami, przyjmując, że tuczymy zwierzęta do wagi około 100kg:

Tucznik

Koszty bezpośrednie
Koszt prosięcia 462,75 zł
Żywienie etap I 71,83 zł
Etap II 81,05 zł
Etap III 94,44 zł
Etap IV 84,72 zł
Woda 2,26 zł
Obsługa weterynaryjna 25,00 zł
Koszt pracy ludzkiej 91,20 zł
Razem koszty bezpośrednie 913,25 zł

Jak widać powyżej, koszt wyprodukowania jednego tucznika, o masie ubojowej około 100 kg wynosi 913,25 zł! To ogromna suma! A więc, aby móc wyjść na zero (w symulacji liczona jest również praca ludzka), w czerwcu cena musi osiągnąć poziom ponad 9 zł za kg żywej wagi! W przeliczeniu na klasyfikacje SEUROP jest to wartość 11,40-11,45 zł! Wartości te ocierają się już o zeszłoroczne maksima i nie wydaje się być to realne do osiągnięcia w tym sezonie…choć rynek trzody chlewnej w Polsce pokazał już nie raz, że daleko mu do schematyczności i potrafi być bardzo nieobliczalny. Jaki zatem z tego wniosek? Jeśli nie uda się osiągnąć opłacalności w tuczu (przypominam, że wykorzystana przeze mnie dawka pokarmowa jest podatna na zmiany), to w okresie letnim możemy spodziewać się zmniejszonego popytu na warchlaki, a to z kolei powinno przełożyć się na spadek cen tych zwierząt…a więc na większą tolerancję na spadki cen tucznika…ale też na mniejszą produkcję tucznika w drugiej połowie roku…a to doprowadzić może ponownie do podwyżek w skupach, ponieważ zakłady będą zabiegać o surowiec. Jak każdy inny rynek, tak i rynek trzody chlewnej to system naczyń połączonych, gdzie nie można zbyt długo zachowywać dysproporcji. Wszystko musi się wyrównać i być na odpowiednim poziomie, inaczej rynek zaczyna się chwiać. Chwiejność ta powoduje albo górki, w których świń brakuje, a cena rośnie, lub dołki, gdzie zwierząt jest za mało powodując podwyżki.

Nieco lepiej sytuacja wygląda w cyklach zamkniętych…ale o tym już innym razem…

Powyższa analiza pokazuje jasno, że granica pomiędzy opłacalnością, a jej brakiem jest bardzo wrażliwa na zmiany w cennikach, zarówno komponentów paszowych jak i materiału do tuczenia w postaci młodych zwierząt. Dlatego też uczulam potencjalnych nabywców warchlaka by dokładnie, z kartką, ołówkiem oraz kalkulatorem przeliczyli możliwości zarobku na planowanej inwestycji w postaci zakupów świń do tuczu. W produkcji świń w końcu nie chodzi o to, aby mieć świnie, ale by móc na nich godnie zarobić, czego sobie i wam życzę.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji