X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Styczeń w Polsce spokojnie – luty z nadziejami

Czy czeka nas stabilizacja cenowa? Jak obecnie kształtują się nasze ceny na tle innych krajów?

Styczeń minął na rynku polskim pod znakiem spokoju i stagnacji. Dopiero pod koniec miesiąca widzieliśmy pewne spadki, jednakże informacje z rynku wskazywały (i słusznie), ze ten trend jest chwilowy. Na czas pisania artykułu (8 luty) cena znacznie wzrosła i obecnie stawki w Polsce oscylują w okolicach 9 zł za kg w klasie E. porównując tą cenę do tego, ile musimy płacić za komponenty paszowe, można stwierdzić, że relacja kosztów i zysków jest korzystna dla cyklu zamkniętego. Gorzej jest w cyklach otwartych opartych na zakupie warchlaka, gdzie obecna cena zwierząt młodych stanowi lwią część kosztów. W styczniu średnia cena prosiaka krajowego w wadze 20-30kg wyniosłą około 350 zł za sztukę, trzeba jednak pamiętać, ze większość zwierząt do tuczu pochodzi z importu, więc do ceny zwierzęcia trzeba dodać jeszcze cenę transportu, które sięga nawet 50 – 100 zł więcej na sztuce.

Jeżeli chodzi o to, czego spodziewam się na rynku krajowym, to do końca miesiąca przewiduję po ostatniej podwyżce stabilizację cenową. Jakiekolwiek zmiany w cennikach będą miały niewielki charakter, w granicach 10-15 groszy na kg. Nie uważam by zmiany te były większe zarówno u nas, jak i na rynku ogólnoeuropejskim. Przyczyną są ceny na świecie. Przypomnę tylko, ze w Brazylii świnie są skupowane obecnie po około 5,50 zł za żywiec, natomiast w USA 5,40 zł! Porównując to ze stawką w Polsce (9 zł w klasie E, tj. 7 zł za kg wagi żywej), jest to co najmniej 1,50 zł mniej! Jest to wręcz przepaść. Owszem, my, jako Polska mamy ograniczony eksport do krajów trzecich, jednakże nasze stawki są porównywalne z państwami UE, które swobodnie mogą handlować ze światem. Oznacza to, że obie Ameryki są wstanie zaoferować towar o ponad 20% taniej! To, co ratuje europejska wieprzowinę, to dostępność towaru, jednakże kupujący zwracają się do Europy co raz częściej tylko po uzupełnienie zakupów, a nie jako po główny kierunek importu. Sytuacja ta nie zostaje bez znaczenia dla samej Polski.

Cena żywa w krajach w złotówkach
Cena żywa w krajach w złotówkach
Zakłady w UE zaczynają co raz częściej traktować nasz kraj jako cel ekspansji swoich towarów, a to stawia krajowy przemysł mięsny w pozycji obrony przed mięsem z zewnątrz. Sytuacja jest tym trudniejsza, że przedsiębiorstwa z Polski nie mają możliwości szukania dodatkowych dochodów w handlu z krajami trzecimi. Problem ten przejawia się chociażby zmniejszaniem stawek dla rolników, tak by móc konkurować cenowo z importem. Dlatego też pierwszym punktem każdej próby stworzenia strategii w naszym kraju jest uskutecznienie walki z ASF. Wiele osób uważa, że walka ta jest niemożliwa do wygrania i musimy się nauczyć żyć z tym wirusem, ale… ale jeśli będziemy do tego w ten sposób podchodzić, to nigdy nie będziemy wstanie zwalczyć tej choroby (samospełniająca się przepowiednia). Fakt jest taki, że ta walka jest niezwykle trudna, ponieważ dotyczy nie tylko samego wirusa, ale i głównego wektora tej choroby, czyli dzika, a temat ten jest niezwykle drażliwy szczególnie dla obrońców praw zwierząt, którzy próbują torpedować wszelkiego rodzaju plany odstrzału sanitarnego, mającego na celu depopulacje tych zwierząt, tak, aby wirus miał mniejsze możliwości transmisji w środowisku. Oczywiście ważna jest tu też bioasekuracja samej chlewni, jednakże, póki nie pozbędziemy się ASF z przyrody, to nie będziemy wstanie uznać naszego kraju za wolnego od tej choroby.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji