X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Jaką rolę powinien odgrywać przemysł paszowy w realizacji założeń programu One Health w produkcji wieprzowiny?

Przemysł paszowy ma do odegrania znaczącą i kluczową rolę w realizacji programu One Health w produkcji wieprzowiny na wielu poziomach.

Światowa Organizacja Zdrowia zdefiniowała One Health jako zintegrowane, ujednolicające podejście do równowagi i optymalizacji zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska, obejmujące wiele dyscyplin, społeczności, sektorów i wszystkie poziomy społeczeństwa, aby współpracować w celu stworzenia długoterminowych, zrównoważonych rozwiązań. Konsumenci w wielu krajach na całym świecie są coraz bardziej zainteresowani tym, w jaki sposób produkowana jest ich żywność i oczekują, że będzie ona pożywna, bezpieczna i zrównoważona środowiskowo. W rezultacie, ocena cyklu życia (Life Cycle Assessment, LCA) wpływu produkcji żywności na środowisko, w tym produkcji wieprzowiny, staje się ważnym wskaźnikiem ilościowym procesów "od pola do stołu", które zmniejszają ślad węglowy, emisję gazów cieplarnianych, zużycie gruntów i wody oraz inne wskaźniki wpływu na środowisko. Przemysł paszowy odgrywa istotną rolę w zmniejszaniu śladu środowiskowego produkcji wieprzowiny, ponieważ pasza nie tylko stanowi największy koszt, ale rodzaje i źródła składników stosowanych w dietach dla trzody chlewnej mają duży wpływ na środowisko.

Zrównoważone programy żywienia świń wymagają konwergencji rolnictwa o obiegu zamkniętym i systemów żywnościowych z One Health (Shurson i Urriola, 2022). Przemysł paszowy od dawna przyczynia się do rozwoju rolnictwa i gospodarki o obiegu zamkniętym, znajdując sposoby na recykling i wychwytywanie wartości odżywczych rolno-przemysłowych produktów ubocznych w paszach dla świń. Wykorzystanie suszonego ziarna destylacyjnego kukurydzy z substancjami rozpuszczalnymi, produktu ubocznego z produkcji etanolu paliwowego, w dietach dla świń jest jednym z wielu przykładów recyklingu składników odżywczych z resztek biomasy do paszy w celu wspierania akceptowalnego zdrowia i wydajności zwierząt (Jang i in., 2021). Dalsze zwiększenie wartości odżywczej tych licznych produktów ubocznych bioetanolu wykazano w kilku ostatnich badaniach (Barnharst i in., 2021; Sun i in., 2021; Sun i in., 2023), w których zastosowanie obiecującej nowej technologii przetwarzania obejmującej fermentację w stanie stałym przy użyciu wybranych szczepów grzybów może degradować czynniki antyżywieniowe i "podnosić" ich wartość odżywczą dla świń. Technologia ta może być również stosowana do innych rolno-przemysłowych produktów ubocznych, ale potrzeba więcej wysiłku, aby zastosować ją na skalę komercyjną. Precyzyjne formułowanie pasz przy użyciu zaawansowanych środków analitycznych w celu dokładnego przewidywania reakcji biologicznych u świń w oparciu o skład chemiczny składników odżywczych i diety, którymi są karmione, są również niezbędnymi składnikami programów precyzyjnego żywienia świń w celu poprawy efektywności wykorzystania składników odżywczych (Shurson i in., 2021).

Na podstawie Shurson i Urriola 2022.
Na podstawie Shurson i Urriola 2022.

Recykling różnych rodzajów przed- i pokonsumenckich odpadów żywnościowych do hodowli trzody chlewnej może przynieść znaczne korzyści w zakresie zmniejszenia śladu środowiskowego produkcji wieprzowiny, ale potrzebna jest odpowiednia infrastruktura dla przemysłu paszowego, aby opłacalnie zbierać, przetwarzać termicznie i suszyć różne źródła odpadów żywnościowych o wysokiej wilgotności, aby spełnić wymogi prawne dotyczące bezpieczeństwa biologicznego (Shurson, 2020; Shurson i in., 2022). W zależności od składu odżywczego źródła odpadów żywnościowych, niewielkie ilości (< 10% diety) mogą zapewnić znaczne korzyści środowiskowe i ekonomiczne bez uszczerbku dla wydajności wzrostu świń, zdrowia i jakości tuszy (Shurson i in., 2022). Przemysł paszowy musi również pełnić rolę lidera, stosując wielokierunkowe formułowanie pasz i włączając dane LCA do formułowania ekonomicznych, odpowiednich pod względem odżywczym diet dla świń o niskim wpływie na środowisko (Garcia-Launay i in., 2018; de Quelen i in., 2021).

W globalnej gospodarce handel surowcami, składnikami pasz i produktami spożywczymi między krajami zwiększa prawdopodobieństwo przenoszenia obcych dla danego obszaru chorób zwierząt (Shurson i in., 2022; Schambow i in., 2022). Być może najbardziej znaczącym obszarem wymagającym natychmiastowej uwagi jest świadomość, że wiele wirusów świń stanowi potencjalne zagrożenie skażeniem składników pasz, co może prowadzić do przenoszenia chorób (Shurson i in., 2021). Przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności są bardziej rygorystyczne niż przepisy dotyczące bezpieczeństwa pasz, aby chronić konsumentów przed chorobami przenoszonymi przez żywność. Ze względu na gospodarcze znaczenie zarażenia się przez dany kraj zagraniczną chorobą zwierząt, taką jak afrykański pomór świń, przemysł paszowy powinien przyjąć praktyki stosowane w obecnych protokołach bezpieczeństwa żywności i zastosować je w globalnych łańcuchach dostaw pasz. W końcu pasza to ostatecznie żywność. Protokoły bezpieczeństwa biologicznego dla globalnych łańcuchów dostaw pasz powinny opierać się na analizie zagrożeń i kontrolach zapobiegawczych opartych na ryzyku oraz obejmować standardowe procedury operacyjne dotyczące dobrych praktyk rolniczych, transportu sanitarnego, dobrych praktyk produkcyjnych i dobrych praktyk magazynowania.

Jednocześnie we wszystkich krajach należy wyeliminować stosowanie stymulujących wzrost poziomów antybiotyków w produkcji wieprzowiny ze względu na obawy dotyczące zdrowia ludzi i zwierząt związane z ich wkładem w promowanie oporności na antybiotyki (Shurson i Urriola, 2022). Farmakologiczne stężenia cynku z tlenku cynku w diecie odsadzonych świń były stosowane jako skuteczna alternatywa dla antybiotyków w celu promowania zdrowia i wzrostu, ale obawy środowiskowe dotyczące akumulacji cynku w glebie w wyniku długotrwałego stosowania obornika i potencjalnego wkładu w oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe doprowadziły do wprowadzenia przepisów ograniczających poziomy cynku w diecie świń w Unii Europejskiej (Shurson i Urriola, 2022). Jednak ilość cynku w diecie wydalanego z nadmiernie wysokich stężeń w premiksach witaminowo-mineralnych dla tuczników przekracza ilość cynku wydalanego z krótkotrwałego podawania farmakologicznych poziomów cynku w diecie odsadzonym świniom (Shurson i in., 2022). Aby przezwyciężyć te problemy, należy położyć większy nacisk na wykorzystanie składników funkcjonalnych i składników odżywczych, które mają właściwości nutraceutyczne w celu poprawy zdrowia świń, jako podstawowych składników preparatów paszowych dla świń (Shurson i in., 2021). Podsumowując, przemysł paszowy ma do odegrania znaczącą i istotną rolę w osiągnięciu One Health w produkcji wieprzowiny na wielu poziomach.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji