X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Załadunek etapowy w celu poprawy bezpieczeństwa biologicznego fermy świń

Przemieszczenie zwierząt może zagrozić bezpieczeństwu biologicznemu fermy. Istotne w zapobieganiu zakażeń krzyżowych są dobrze zaprojektowane rampy i protokoły bezpiecznego załadunku.

Cel

W tym artykule opisujemy protokół bioasekuracji, który pomaga zapobiegać kontaminacji krzyżowej na linii granicznej czystej / brudnej obszaru załadunku, gdzie świnie przemieszczają się z fermy na zewnętrzny środek transportu (ciężarówkę) w celu zwiększenia ogólnego bezpieczeństwa biologicznego w gospodarstwie (zdjęcie 1).

Wskazówka

Przemieszczanie żywych zwierząt z fermy jest jednym ze zdarzeń, które najczęściej kojarzone są z kompromisem w zakresie bezpieczeństwa biologicznego gospodarstw. Dlatego tak ważne są dobrze zaprojektowane rampy załadowcze i protokoły bezpiecznego załadunku..

W standardowych protokołach załadunku istnieje zwykle tylko jedna wyraźnie określona linia rozdzielająca strefę czysta i brudna (tj. „Czerwona linia” lub „linia separacji”) między obszarem produkcyjnym (np. Koniec obszaru załadunku) a zewnętrzną „brudną” linią (np. naczepa). Na obrazku 1 tę granicę ilustruje czerwona przerywana linia między szarym a zielonym obszarem. Pracownicy fermy pracujący przy załadunku nie mogą przekroczyć linii ograniczającej ich od środka transportu, a kierowca nie może przekroczyć linii oddzielającej strefę załadunku.

Image 1. Rampa załadunkowa przeznaczona do etapowego załadunku świń na samochód ciężarowy.. Utworzono podwójną linię separacji (czerwoną i pomarańczową przerywaną linię) między strefami czystą i brudną, aby poprawić bezpieczeństwo biologiczne tego procesu. Zdjęcie dzięki uprzejmości Bioiberica.

Image 1. Rampa załadunkowa przeznaczona do etapowego załadunku świń na samochód ciężarowy.. Utworzono podwójną linię separacji (czerwoną i pomarańczową przerywaną linię) między strefami czystą i brudną, aby poprawić bezpieczeństwo biologiczne tego procesu. Zdjęcie dzięki uprzejmości Bioiberica.

W protokole załadunku etapowego wdrażana jest druga linia separacji (tj. pomarańczowa linia przerywana), aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wprowadzenia materiału zakaźnego do gospodarstwa, jeden pracownik znajduje się pomiędzy dwiema liniami separacji (na zdjęciu 1 ten pracownik ma na sobie ciemnozielony kombinezon) i nie może wejść do naczepy ani przekroczyć drugiej linii separacji do chlewni. Pracownik ten przyjmuje zwierzęta z wnętrza chlewni bez konieczności powrotu do budynku, a ponadto wraca do obiektu dopiero po wyczyszczeniu i zdezynfekowaniu strefy załadunku i obuwia po zakończeniu całej procedury załadunku. Pracownik ten może również używać jednorazowych kombinezonów, które są wyrzucane po zakończeniu załadunku. Pozostali członkowie załogi fermy (na zdjęciu pracownik w pomarańczowym swetrze) nie mogą przekroczyć drugiej linii separacji do strefy załadunku. Pracownicy ci są odpowiedzialni za dostarczanie nowych grup świń do obszaru załadunku bez wchodzenia w bliski kontakt z przyczepą.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Fot. 2. Przykład przyjmowania składników luzem o wysokim potencjale zanieczyszczenia. Ameryka Północna.

Bezpieczeństwo biologiczne pasz na etapie produkcji i poprodukcyjnym. Zrozumienie i zarządzanie ryzykiem przenoszenia chorób podczas mielenia i dostarczania paszy dla świń

Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji