Dennis DiPietre

Dennis DiPietre
61 M.viscarelliVeryItalianPigAdrian Balabanyhernandezregiosteve_3

Economist. KnowledgeVentures, LLC. . USA

Dennis DiPietre otrzymał stopnie BSA i MS z University of Arkansas oraz ukończył doktorat. z Research Excellence z Iowa State University w 1986 roku. W tym okresie był współpracownikiem naukowym Columbia Center for Futures na Columbia University w Nowym Jorku. Dr DiPietre uczestniczył w kształceniu ustawicznym w USDA w zakresie etyki w rolnictwie oraz w Harvard University (Senior Program of Negotiation) i University of Chicago (Modelowanie optymalizacyjne w obecności ryzyka).


Od 1991 r. do 1999 r. Był profesorem nadzwyczajnym i kierownikiem Commercial Agriculture Swine-Focus Team na Uniwersytecie w Missouri-Columbia. Począwszy od 1999 roku spędził dwa lata pracując w obszarze e-commerce dla rolnictwa jako Dyrektor Grupy ds. Zastosowań Spożywczych w E-Markets, Inc. oraz jako zastępca dyrektora Centrum Systemów Informatycznych i Zmiany Strukturalnych na University of Minnesota .

Od połowy lat 80. konsultant do spraw rolnictwa i przemysłu spożywczego. Dr DiPietre obecnie konsultuje w pełnym wymiarze godzin, zarówno w kraju, jak i za granicą, z wiodącymi producentami, firmami pakującymi i farmaceutycznymi, a także stowarzyszeniami branżowymi. Jego praktyka koncentruje się na innowacjach, precyzji produkcji i marketingu, ograniczaniu kosztów, modelowaniu optymalizacji i negocjacjach.

Jest częstym prelegentem wśród producentów wieprzowiny, lekarzy weterynarii świń, przemysłu i stowarzyszeń rolniczych oraz kierownictwa branży. Jest także współautorem popularnego podręcznika uniwersyteckiego w zakresie zarządzania gospodarstwem i tworzył rozdziały do ​​trzech innych książek, a także licznych recenzowanych artykułów w czasopismach. Opublikowany artykuł, którego współautorem jest dr DiPietre, został wybrany do włączenia do rdzennej literatury historycznej rolnictwa na Cornell University, wybranego kompendium najważniejszych wkładów do nauk rolniczych i literatury w ciągu ostatnich 200 lat.

Dr DiPietre jest laureatem nagrody Missouri Governor's Award za jakość i produktywność, a jednocześnie na otrzymywał liczne nagrody w zakresie nauczania, doradztwa i badań. Jest on Leman Fellow of American Association of Swine Veterinarians (AASV).

zaktualizowane CV 23-wrz-2013

Artykuły