X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ włączenia do diety fermentowanego suszonego ziarna sorgo z rozpuszczalnikiem na cechy tuszy i jakość mięsa u rosnących świń

Sfermentowane suszone ziarna sorgo z rozpuszczalnikiem w diecie rosnących świń mogą poprawić cechy tuszy i jakość mięsa.

20 marzec 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Suszone ziarno gorzelnicze z rozpuszczalnikiem jest produktem ubocznym z produkcji likieru, który zawiera wiele właściwości antyodżywczych, ale pomaga obniżyć koszty paszy. Jednak sfermentowane suszone ziarno sorgo z rozpuszczalnikiem (FS-DDGS) ma zwiększoną biodostępność składników odżywczych i wykazało korzyści w metabolizmie aminokwasów, mikroflorze jelitowej i zdrowiu jelit odsadzonych prosiąt. Niemniej jednak niewiele wiadomo na temat korzystnego wpływu FS-DDGS na wydajność wzrostu i cechy tuszy rosnących świń.

Metody: W niniejszym badaniu oceniano wpływ dodatku FS-DDGS do diety na wydajność wzrostu, cechy tuszy i jakość mięsa u rosnących świń. Łącznie 48 zdrowych samców mieszańców (Large White × Landrace × Duroc) o początkowej masie ciała 39,95 ± 2,15 kg przydzielono do jednego z czterech zabiegów żywieniowych (12 świń na zabieg). Dieta była następująca: dieta podstawowa bez dodatku lub z dodatkiem odpowiednio 50 g/kg, 100 g/kg lub 150 g/kg FS-DDGS. Po 90 dniach próby u wszystkich świń zmierzono cechy tuszy, jakość mięsa i jego skład chemiczny.

Wyniki: Nie stwierdzono istotnych różnic w końcowej masie ciała, średnim dziennym przyroście, średnim dziennym spożyciu paszy i stosunku paszy do przyrostu między tymi czterema grupami. Jednak dodatek FS-DDGS do diety zwiększył (liniowo) wartość pH24h, zawartość popiołu, białka surowego i proliny w mięśniu Longissimus dorsi oraz alaniny, argininy, kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego, izoleucyny, leucyny, lizyny, seryny i tyrozyny w mięśniu Biceps femoris, w porównaniu z grupą kontrolną. Ponadto dodatek FS-DDGS do diety zmniejszył (liniowo) utratę płynu, wartość zażółcenia (b*) i wartość jasności (L*), jednocześnie czterokrotnie poprawiając całkowity odsetek masy kostnej oraz zawartość glicyny i proliny w mięśniu Biceps femoris w porównaniu z grupą kontrolną.

Wnioski: Podsumowując, wyniki te sugerują, że dodatek FS-DDGS do diety może poprawić cechy tuszy i jakość mięsa u rosnących świń.

Li H, Duan Y, Yin F, Zhu Q, Hu C, Wu L, Xie P, Li F, Cheng R, Kong X. Dietary addition of fermented sorghum distiller’s dried grains with soluble improves carcass traits and meat quality in growing-finishing pigs. Tropical Animal Health and Production. 2022; 54(2): 1-9. https://doi.org/10.1007/s11250-022-03089-8

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji