Wysoce patogenny wariant PRRSV 1-4-4 L1C: pojawienie się, źródła i konsekwencje dla przemysłu światowego
Wysoce patogenny szczep występuje w Stanach Zjednoczonych. Zrozumienie, skąd pochodzą te wirusy, może pomóc nam zatrzymać ten cykl.
Wysoce patogenny szczep występuje w Stanach Zjednoczonych. Zrozumienie, skąd pochodzą te wirusy, może pomóc nam zatrzymać ten cykl.
Przedstawiamy metodę oceny bezpieczeństwa biologicznego, która zapewnia kompleksowy przegląd: bioasekuracja w kręgach.
Bezpieczeństwo biologiczne staje się coraz ważniejsze w zapobieganiu chorobom. W tym artykule omówimy, w jaki sposób można zorganizować plan poprawy bezpieczeństwa biologicznego.
Loszki muszą rozwijać się fizycznie i zaaklimatyzować się do statusu zdrowia fermy biorcy. Dr Clayton Johnson dzieli się wskazówkami na temat aklimatyzacji
Zalety, wady i obecne ograniczenia stosowania larw muchy czarnej jako alternatywnego źródła białka.
Branża musi pracować dla najlepszych i przygotowywać się na najgorsze, włączając w to to, co się stanie, jeśli zostanie wprowadzony ASF.
Komentarz eksperta na temat wyboru strategii kontroli rozprzestrzeniania się ASF.
Francja i Luksemburg są na linii strzału, aby stać się kolejnymi krajami europejskimi zaatakowanymi przez ASF po potwierdzeniu tej choroby w Niemczech w 2020 r., twierdzi jeden z najbardziej doświadczonych europejskich specjalistów w zakresie tej choroby.
Cztery najczęstsze błędy w zakresie bezpieczeństwa biologicznego na fermach trzody chlewnej, zilustrowane prawdziwymi przykładami.
W dużych gospodarstwach pierwsze zwierzęta, które zachorują i padną z powodu ASF mogą pozostać niezauważone, chyba że istnieje odpowiedni pasywny system nadzoru liczby zachorowań i upadków.
Zapobieganie przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób powinno być celem każdej fermy trzody chlewnej, dlatego odpowiednie zaprojektowanie aspektów bioasekuracji ma kluczowe znaczenie. W tym artykule nadal omawiamy środki bezpieczeństwa biologicznego z dwoma ekspertami: Larą Ruiz i José Casanovas.
W tym artykule przyjrzymy się, jakie elementy bezpieczeństwa biologicznego powinny być uwzględnione przy projektowaniu fermy loch, choć mają one zastosowanie w każdej fermie.
Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.
Jak przenoszenie chorób dotyczy łańcucha dostaw składników pasz dla świń i jak producenci mogą ograniczać ryzyko transmisji poprzez skażone składniki.
W tej serii artykułów dokonamy przeglądu niektórych ważnych zdarzeń przenoszenia chorób, które miały miejsce w łańcuchu dostaw pasz i przedstawimy charakterystykę kompleksowego programu bioasekuracji pasz, który uwzględnia bioasekurację składników pasz, a także procesy jej mielenia i dostarczania.
Kluczowe komunikaty dotyczące bezpieczeństwa biologicznego związane z przenoszeniem martwych świń z czystego obszaru fermy do obszaru zarządzania osobnikami martwymi, przed ich usunieciem: zewnętrzny pojemnik na martwe zwierzęta, spalarnia lub pojemnik do hydrolizy.