Strona 5 - artykuły na temat bioasekuracja
Wyeliminować afrykański pomór świń - czy z nim żyć?
Komentarz eksperta na temat wyboru strategii kontroli rozprzestrzeniania się ASF.
Polska: hodowcy muszą posiadać Plany Bezpieczeństwa Biologicznego
Producenci trzody chlewnej muszą przygotować Plany Bezpieczeństwa Biologicznego (PBB) do końca listopada.
Afrykański pomór świń będzie nadal przesuwał się na zachód Europy
Francja i Luksemburg są na linii strzału, aby stać się kolejnymi krajami europejskimi zaatakowanymi przez ASF po potwierdzeniu tej choroby w Niemczech w 2020 r., twierdzi jeden z najbardziej doświadczonych europejskich specjalistów w zakresie tej choroby.
Czy wiemy, kiedy zawiedliśmy w kwestii bioasekuracji?
Cztery najczęstsze błędy w zakresie bezpieczeństwa biologicznego na fermach trzody chlewnej, zilustrowane prawdziwymi przykładami.
FAO uruchamia nowy globalny system informacji o zagrożeniach związanych z chorobami zwierząt
EMPRES-i+ ma na celu poprawę informacji, prognozowania i wczesnego ostrzegania, umożliwiając państwom monitorowanie rozprzestrzeniania się chorób zwierząt i ryzyka wystąpienia nowych ognisk.
Korea Południowa otwiera rynek dla belgijskiej wieprzowiny po trzech latach
Belgia odzyskuje ważny rynek eksportowy po odzyskaniu statusu kraju wolnego od ASF.
Okres wysokiego ryzyka w przypadku ognisk ASF w gospodarstwach trzody chlewnej
W dużych gospodarstwach pierwsze zwierzęta, które zachorują i padną z powodu ASF mogą pozostać niezauważone, chyba że istnieje odpowiedni pasywny system nadzoru liczby zachorowań i upadków.
System kompostowania poprzez owijanie plastikiem w usuwaniu zwłok podczas wybuchu chorób
Idealna bioasekuracja dla ferm świń (2/2)
Zapobieganie przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób powinno być celem każdej fermy trzody chlewnej, dlatego odpowiednie zaprojektowanie aspektów bioasekuracji ma kluczowe znaczenie. W tym artykule nadal omawiamy środki bezpieczeństwa biologicznego z dwoma ekspertami: Larą Ruiz i José Casanovas.
FIGAN 2021
Będąc targami odbywającymi się co dwa lata, FIGAN nie ominął żadnej edycji z powodu pandemii. W tym roku odbył się w Saragossie w Hiszpanii. 333 było tam obecne ze swym stoiskiem, na którym gościła cała branża. Na wypadek, gdybyś nie mógł przyjść, przygotowaliśmy fotorelację.
Idealna bioasekuracja dla fermy loch (1/2)
W tym artykule przyjrzymy się, jakie elementy bezpieczeństwa biologicznego powinny być uwzględnione przy projektowaniu fermy loch, choć mają one zastosowanie w każdej fermie.
Bezpieczeństwo biologiczne pasz na etapie produkcji i poprodukcyjnym. Zrozumienie i zarządzanie ryzykiem przenoszenia chorób podczas mielenia i dostarczania paszy dla świń
Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.
Bezpieczeństwo biologiczne pasz na etapie przedprodukcyjnym, transmisja chorób
Jak przenoszenie chorób dotyczy łańcucha dostaw składników pasz dla świń i jak producenci mogą ograniczać ryzyko transmisji poprzez skażone składniki.
Zagrożenia ASF związane z hodowlą świń na wolnym powietrzu: UE publikuje opinię naukową
EFSA oceniła ryzyko rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń na fermach świń na świeżym powietrzu i zaproponowała środki bezpieczeństwa biologicznego i środki kontroli dla ferm zewnętrznych na obszarach UE dotkniętych ASF.