Tajwan złagodzi ograniczenia w imporcie wieprzowiny i wołowiny z USA
Tajwan ma ustalić dopuszczalne poziomy pozostałości raktopaminy dla importowanej wieprzowiny.
Tajwan ma ustalić dopuszczalne poziomy pozostałości raktopaminy dla importowanej wieprzowiny.
Prognozuje się, że światowa produkcja wieprzowiny drugi rok z rzędu odnotuje gwałtowny spadek, jak wynika z półrocznego raportu FAO Food Outlook na temat światowych rynków żywności.
Dodatni bilans handlowy artykułów rolno-spożywczych UE-27 został wzmocniony przez utrzymujący się silny eksport wieprzowiny, pszenicy i zbóż gruboziarnistych w pierwszych czterech miesiącach 2020 r.
Oczekuje się, że w 2020 r. nieznacznie wzrośnie produkcja wieprzowiny. Sprzyjać temu będą korzystne ceny, powrót popytu konsumpcyjnego oraz solidne perspektywy eksportu.
W pierwszym kwartale 2020 r. handel rolno-spożywczy w UE-27 wzrósł o 4,7% w porównaniu do pierwszego kwartału 2019 r., pomimo rozwoju pandemii COVID-19.
Po raz pierwszy Chiny stanowiły w kwietniu ponad połowę eksportu świeżej i mrożonej wieprzowiny z Wielkiej Brytanii. Ogólny eksport wzrósł, a ceny importowe pozostały wyższe niż w ubiegłym roku.
Prognozuje się, że ogólna światowa produkcja mięsa spadnie o 1,7 procent w 2020 r. Także światowa produkcja mięsa wieprzowego odnotuje gwałtowny spadek.
Eksport wieprzowiny z UE do Chin był wyjątkowo wysoki w lutym. Podajemy wartości eksportowe i importowe pszenicy, zbóż i nasion oleistych.
We wtorek po południu Unia Europejska i Meksyk zakończyły ostatni nierozstrzygnięty element negocjacji nowej umowy handlowej.