
Substytuty mięsa nadal modne w Niemczech: wzrost produkcji o 17%.
W 2021 roku wyprodukowano 98 000 ton substytutów mięsa o wartości 458 milionów euro. W tym samym okresie produkcja mięsa zmniejszyła się o 8% w ujęciu wartościowym.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

W 2021 roku wyprodukowano 98 000 ton substytutów mięsa o wartości 458 milionów euro. W tym samym okresie produkcja mięsa zmniejszyła się o 8% w ujęciu wartościowym.

Utrzymująca się silna pozycja cenowa wynikała z wyższych światowych cen drobiu, trzody chlewnej i wołowiny.

Według najnowszych szacunków USDA, Chiny pozostaną wiodącym producentem i importerem wieprzowiny na świecie. Unia Europejska będzie wiodącym eksporterem wieprzowiny.

Organizatorzy inicjatywy wzywają Komisję do wykluczenia hodowli zwierząt z działań kwalifikujących się do dopłat rolnych oraz do uwzględnienia etycznych i ekologicznych rozwiązań alternatywnych, takich jak hodowla komórkowa i produkcja białek roślinnych.

W pierwszym kwartale 2022 r. import wieprzowiny z Chin zmniejszył się o ponad 60%.

W marcu ceny mięsa wieprzowego zanotowały największy miesięczny wzrost od 1995 r.

W pierwszych dniach wystąpiono o dopłaty do prywatnego przechowywania łącznie 12 356 ton wieprzowiny.

W 2021 roku spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca zmniejszyło się o 1,2 kilograma w porównaniu z rokiem poprzednim.

Od jutra podmioty gospodarcze będą mogły ubiegać się o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Według Pork Checkoff padł rekord pod względem wartości amerykańskiego eksportu, a Meksyk stał się największym partnerem handlowym Stanów Zjednoczonych, po raz pierwszy wyprzedzając Chiny.

Komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski wyraził zadowolenie ze wsparcia państw członkowskich w zakresie przyznania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

W Unii Europejskiej kastracja jest nadal powszechna, choć różni się w zależności od kraju.

Od 1 lipca tego roku mięso i produkty mięsne z UE muszą być przywożone do punktów kontroli granicznej z odpowiednim certyfikatem.

W 2021 r. hiszpański eksport wieprzowiny i produktów wieprzowych do Chin zmniejszył się o 9,4%.