W sierpniu światowe ceny wieprzowiny wzrosły
Indeks cen mięsa FAO spadł w ujęciu miesiąc do miesiąca, natomiast notowania cen mięsa wieprzowego wzrosły ze względu na utrzymującą się niską podaż świń gotowych do uboju.
Indeks cen mięsa FAO spadł w ujęciu miesiąc do miesiąca, natomiast notowania cen mięsa wieprzowego wzrosły ze względu na utrzymującą się niską podaż świń gotowych do uboju.
Przyznane dotacje pomogą budować nowe i lepsze rynki poprzez inwestycje i pomoc techniczną.
Wieprzowina zostanie uwolniona z rezerw rządowych, aby zapewnić podaż na zbliżające się święta.
Nowe przepisy modyfikują niektóre aspekty zwalczania pasożytów w odniesieniu do cięcia i alternatywnych metod analitycznych.
Duże ubojnie będą miały rok na dostosowanie się do nowych przepisów, a małe - dwa.
Rosja wyeksportowała w pierwszym półroczu 81,6 tys. ton wieprzowiny, co oznacza spadek o 23% w stosunku do roku poprzedniego.
We Francji przeforsowano prawo zabraniające od1 października b.r. sprzedawania produktów roślinnych pod nazwą produktów mięsnych.
W dokumencie OECD-FAO Agricultural Outlook 2022-2031 przedstawiono rozwój rynku i średnioterminowe prognozy dla światowych rynków mięsa.
Środki związane z ochroną środowiska, zmniejszone perspektywy eksportu, wysokie koszty produkcji i ASF prowadzą do oczekiwanego spadku produkcji wieprzowiny w UE w 2022 r.
Ceny wieprzowiny nieznacznie wzrosły w związku ze zwiększonym importem przez kilku wiodących importerów, przy utrzymujących się niskich zakupach ze strony Chin.
W porównaniu z 3 maja 2021 r. pogłowie świń zmniejszyło się o 9,8%, czyli o 2,42 mln sztuk.
Cem Özdemir, federalny minister żywności i rolnictwa, przedstawił projekt ustawy o znakowaniu zwierząt hodowlanych.
W maju światowe ceny mięsa osiągnęły rekordowy poziom, ale ceny wieprzowiny spadły z powodu wysokich możliwości eksportowych.
W 2021 roku wyprodukowano 98 000 ton substytutów mięsa o wartości 458 milionów euro. W tym samym okresie produkcja mięsa zmniejszyła się o 8% w ujęciu wartościowym.
Utrzymująca się silna pozycja cenowa wynikała z wyższych światowych cen drobiu, trzody chlewnej i wołowiny.