UE: Komisja dopuszcza genetycznie zmodyfikowaną soję do celów spożywczych i paszowych
Komisja wydała zezwolenie na organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO) do zastosowań w żywności i paszy (soja MON 87708 x MON 89788 x A5547-127).
Komisja wydała zezwolenie na organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO) do zastosowań w żywności i paszy (soja MON 87708 x MON 89788 x A5547-127).
Tereny rolnicze i leśne muszą najpierw zostać całkowicie przeszukane pod kątem martwych lub zarażonych dzików przez urzędników lub upoważnione osoby.
W następstwie obniżonej prognozy zbiorów kukurydzy na rok 2020/21, która doprowadziła do wzrostu cen kukurydzy w USA, cło przywozowe na kukurydzę, sorgo i żyto w Unii Europejskiej wynosi obecnie 0 euro za tonę od 27 sierpnia 2020 r.
Sposób pobierania paszy zmienia się w ciągu dnia w zależności od pory roku.
Jak spożycie paszy przez lochę w dniach poprzedzających poród wpływa na masę urodzeniową prosiąt i masę odsadzeniową?
Produkcja mieszanek paszowych przemysłowych dla zwierząt hodowlanych w UE-28 na 2019 r. szacowana jest na 163,3 mln. t, tj. o 0,9% mniej niż w 2018 r., zgodnie z danymi dostarczonymi przez członków FEFAC.
Harmonizacja krótko- i długoterminowej kontroli spożycia paszy wymaga precyzyjnie dostrojonego układu chemosensorycznego zdolnego do komunikacji z mózgiem.
Biorąc pod uwagę, że produkcja w Kolumbii jest niewystarczająca, zniesienie ceł zwiększy zdolności dostaw surowców do produkcji pasz.
W obliczu obecnej sytuacji gospodarczej w Federacji Rosyjskiej i innych krajach EAEU Ministerstwo podejmuje środki mające na celu utrzymanie stabilności rynku żywności w celu zaspokojenia krajowego popytu na zboże i jego pochodne.
Trzy główne podejrzenia obejmowały niski poziom witaminy E w paszy loch, zatrucie warfaryną lub plamica małopłytkowa.
Czy pora karmienia ma znaczenie podczas ciąży?
Susza w 2018 r. w Europie miała znaczący wpływ na ogólną podaż paszy na lata 2018/19.
Zmieniły się systemy i mechanizmy karmienia loch w okresie laktacji, ponieważ technologia wpłynęła na modernizację ferm trzody chlewnej.
W jaki sposób można wpływać na rozwój mikrobioty oddziałującej korzystnie zarówno na organizm świni, jak i efektywność proprodukcji? Który moment jest najlepszy do podjęcia takich działań?