Portugalia: ubój trzody chlewnej w dół o 4,5% od stycznia do września br.
W pierwszych dziewięciu miesiącach 2023 r. całkowita liczba świń poddanych ubojowi w Portugalii spadła o 4,5% (-133 474 sztuk).
W pierwszych dziewięciu miesiącach 2023 r. całkowita liczba świń poddanych ubojowi w Portugalii spadła o 4,5% (-133 474 sztuk).
Wygląda na to, że kilka kluczowych regionów uprawnych zmienia kierunek pod względem produkcyjności.
Sieć InterPIG opublikowała dane dotyczące kosztów produkcji, wydajności loch i konwersji paszy z 17 krajów.
Na produkcję wieprzowiny w Wielkiej Brytanii nadal wpływają warunki rynkowe z ostatnich dwóch lat, ponieważ krajowa podaż pozostaje ograniczona.
Przez lata UE ustanawiała przepisy, które regulowały branżę, a także elementy z nią związane. Jak wpłynęło to na rentowność produkcji i perspektywy dla rynku unijnej wieprzowiny?
Produkcja wieprzowiny wzrosła o 3,6% w pierwszych trzech kwartałach.
Prognozy kluczowych zmiennych na rok 2024 na podstawie szacunków dla wiodących krajów regionu przedstawiono w najnowszym raporcie „Livestock and Poultry: World Markets and Trade” opublikowanym 12 października przez USDA.
Według najnowszych szacunków USDA opublikowanych 12 października, w Chinach, Unii Europejskiej i Ameryce Północnej spodziewany jest spadek pogłowia loch. Oczekuje się jednak, że Brazylia odnotuje znaczny wzrost liczby loch.
W swoim najnowszym raporcie "Zwierzęta gospodarskie i drób: World Markets and Trade" z 12 października USDA opublikowało pierwsze szacunki na przyszły rok, w których przewiduje produkcję zbliżoną do 2023 r., a także większą dynamikę handlu międzynarodowego i niewielki spadek konsumpcji.
Zaczęło się od produkcji świń, potem wieprzowiny, następnie żywności i produktów o określonych cechach... Czy jest jakiś inny sposób dla producentów?
Takie są warunki globalnych upraw pszenicy, kukurydzy, ryżu i soi według AIMS.
Kwestie związane z krajowym przemysłem trzody chlewnej zostały omówione na posiedzeniu rządu, którego gospodarzem był prezydent Białorusi Aleksandr Łukaszenka w dniu 4 września.
Produkcja wieprzowiny spada we wszystkich krajach UE, a mniej konkurencyjne ceny w UE utrudniają eksport.
Przewiduje się, że produkcja trzody chlewnej i wieprzowiny w 2024 r. spadnie z powodu niższego pogłowia loch w 2023 r.
Wrzesień upłynął pod znakiem podwyżek cen za świnie w Polsce. Jak sytuacja będzie wyglądać w październiku?
Obniżki wynikają z niższego eksportu wieprzowiny na rynki pozaunijne, głównie do Chin, utrzymujących się wysokich kosztów nakładów i nałożenia nowych przepisów UE.