X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UK: najniższe pogłowie trzody chlewnej od dekady napędza wzrost importu wieprzowiny

Na produkcję wieprzowiny w Wielkiej Brytanii nadal wpływają warunki rynkowe z ostatnich dwóch lat, ponieważ krajowa podaż pozostaje ograniczona.

8 listopad 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Całkowity import wieprzowiny do Wielkiej Brytanii w sierpniu odnotowano na poziomie 65 600 t; jest to wzrost o 230 t w porównaniu z poprzednim miesiącem. W porównaniu z sierpniem 2022 r. wolumen wzrósł o 4 700 ton. Po spadku w pierwszych czterech miesiącach 2023 r., import odnotował wzrost rok do roku od maja.

Na produkcję wieprzowiny w Wielkiej Brytanii nadal wpływają warunki rynkowe z ostatnich dwóch lat, ponieważ dostawy krajowe pozostają ograniczone. Pogłowie świń w Anglii jest obecnie najniższe od ponad dekady.

Import świeżych i mrożonych produktów oraz bekonu wzrósł, jednak import kiełbas i przetworzonego mięsa wieprzowego spadł miesiąc do miesiąca i rok do roku. Całkowity import świeżej i mrożonej wieprzowiny odnotował największy wzrost wolumenu, o 23% rok do roku do 28 400 t. Kategoria bekonu również odnotowała wzrost o 12% rok do roku, osiągając łącznie 15 500 t, co spowodowało, że kategoria ta zwiększyła swój udział w rynku importu do Wielkiej Brytanii do 24%. Import produktów o wyższej wartości może jeszcze bardziej pogorszyć nastroje rynkowe.

1 listopada, 2023/ AHDB/ UK.
https://ahdb.org.uk/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły