Produkcja i eksport wieprzowiny w UE będą spadać do 2035 r.
Średnioterminowe perspektywy dla rynku wieprzowiny w UE do 2035 r.
Średnioterminowe perspektywy dla rynku wieprzowiny w UE do 2035 r.
Przedstawię analizę kosztów produkcji i porównam do tej, którą przeprowadziłem właśnie na początku sierpnia 2023.
Wspólne badanie przeprowadzone przez naukowców z Argentyny, Australii, Kanady, Chin i Stanów Zjednoczonych wykazało, że geny odporności -Rps- na zgniliznę łodyg i korzeni soi straciły skuteczność.
Produkcja białka zwierzęcego będzie nadal rosła w 2024 r., ale w wolniejszym tempie, ponieważ marże pozostaną niskie.
Kongres wyróżniał się udziałem liderów branży, doskonałością akademicką i metodologią nauczania, a także przestrzeniami do nawiązywania kontaktów, gromadząc ponad 1300 osób z całego regionu.
Rocznik statystyczny FAO daje wgląd w globalne trendy w produkcji mięsa.
W ciągu roku kraj uruchomi trzecią partię centralnych zakupów i magazynowania rezerw wieprzowiny.
Afrykański pomór świń (ASF) rozprzestrzenił się z Europy do Chin w 2018 r. - był to jeden z największych epidemii chorób zwierząt w historii. Epidemia zmniejszyła podaż wieprzowiny w Chinach, a chińskie ceny wieprzowiny wzrosły ponad dwukrotnie, osiągając rekordowy poziom.
Wartość eksportu wieprzowiny spadła, ponieważ eksportowane ilości spadły o 18%.
W pierwszych dziewięciu miesiącach 2023 r. całkowita liczba świń poddanych ubojowi w Portugalii spadła o 4,5% (-133 474 sztuk).
Wysyłki rosyjskiej wieprzowiny na rynek chiński mogą rozpocząć się w połowie przyszłego roku.
Komisja Europejska przeznaczy 185,9 mln euro w 2024 r. na finansowanie działań promocyjnych na rzecz zrównoważonych i wysokiej jakości unijnych produktów rolno-spożywczych w kraju i za granicą.
Komisja Europejska wydała ostateczną zgodę na drugi program dobrowolnego likwidowania ferm trzody chlewnej.
Eksport od stycznia do września wyniósł 999 000 ton, o 16% mniej niż w tym samym okresie poprzedniego roku.