
Europejskie szczepy PRRSV w Korei
Zakażenia typem 1 PRRSV są szeroko rozpowszechnione w koreańskich fermach świń a obecnie mają one większy wpływ na zaburzenia rozrodcze u loch niż na zaburzenia oddechowe u tuczników.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zakażenia typem 1 PRRSV są szeroko rozpowszechnione w koreańskich fermach świń a obecnie mają one większy wpływ na zaburzenia rozrodcze u loch niż na zaburzenia oddechowe u tuczników.

Artykuł opisuje nowy zespół chrobowy świń, w którego przebiegu obserwuje się zewnętrzne i wewnętrzne defekty rozwojowe u prosiąt, szczególnie w wątrobie i sercu.

Świnie mogą być źródłem nowych szczepów wirusa grypy o potencjale zoonotycznym, jednak rosnąca zmienność genetyczna szczepów jest przede wszystkim wynikiem wprowadzania szczepów ludzkich do populacji świń. Dlatego też jest tak ważne aby personel ferm mający bliski kontakt ze zwierzętami był szczepiony przeciw grypie.

Wszystkie poddane sekwencjonowaniu izolaty PED, pozyskane w krajach europejskich są najbliżej spokrewnione z tak zwanym S INDEL PEDV, który został po raz pierwszy opisany w USA w styczniu 2014 roku.

Inwestycje tego typu są uzasadnione w przypadku ferm o wysokiej wartości genetycznej lub stacji unasienniania. W innych przypadkach opłacalność zależy od wielu czynników.

Jak bardzo choroba zmieniła się od pojawienia się pierwszych przypadków? Obecnie mamy do czynienia z nowym wariantem, który wydaje się być łagodniejszą formą PEDv, ponadto są stada loch przewlekle zakażone PEDv (~10% stad matek) i stada z ponownymi ogniskami choroby (~ 3-5% stad)...

Wzajemne oddziaływanie pomiędzy strategią żywienia a występowaniem / nasileniem objawów klinicznych związanych z E.coli po odsadzeniu.

Obecnie, na podstawie zebranych doświadczeń, szacuje się, że Węgry staną się krajem wolnym od PRRS w 2020 roku.

Badanie płynu ustnego jest wskazane przy kontroli świń przyjeżdżających na fermę, zwierząt po okresie adaptacji a także poszczególnych grup produkcyjnych, szczególnie subpopulacji ryzyka, takich jak zwierzęta ze zwolnionym tempem wzrostu.

Ta metoda pozwala analizować czynniki zjadliwości bezpośrednio w badanej próbce, unikamy tym samym pośrednich etapów hodowli i oznaczeń każdego z izolatów, co znacznie oszczędza czas i pieniądze.

Autor stawia pytanie czy wirus US jest bardziej zjadliwy niż szczep CV777 wyizolowany w Europie w 1977 roku, a także czy choroba faktycznie powduje większe straty w obecnym czasie niż w latach 70tych w Europie.

Ostatnio wskazywano PCV2 jako czynnik etiologiczny biegunki u świń, i proponowano jelitową postać cirkowirozy (PCV2-ED) jako jedną z form choroby związanej z PCV2 (PCVD)

Muchy nie są zwykle uważane za czynnik ryzyka w transmisji zakażeń pomiędzy gospodarstwami, ale razem z padłymi zwierzętami mogą pokonywać duże odległości.

Genetyczna i antygenowa zmienność wirusa grypy powinna być rozumiana jako coś dynamicznego i stale ewoluującego. Jest bardzo ważne aby stale prowadzony był aktywny monitoring wirusów grypy w Europie i badania nad wpływem tego patogenu na produkcję świń.

Zakażenia wirusem grypy są eliminowane o pojedynczych zwierząt w ciągu 5-7 dni od zakażenia. Mimo to grypa występuje enzootycznie na całym świecie i nawet około 3-5% tuczników przy uboju reaguje dodatnio w testach na obecność wirusa grypy.

Olbrzymia zmienność genetyczna wschodnioeuropejskich szczepów PRRSV ma duże znaczenie praktyczne. Czułość niektórych metod PCR w ich wykrywaniu może być niewystarczająca. Skuteczność współczesnych szczepionek przeciw PRRS w zwalczaniu objawów wywoływanych przez te szczepy pozostaje do zbadania.