Strona 65 - artykuły na temat zdrowie
Oporność na antybiotyki: rola produkcji zwierzęcej (2 z 2)
Dlaczego zagadnienie antybiotykooporności stało się tak ważne w ciągu ostatnich lat? Czy produkcja zwierzęca ma nie wpływ? Czy możliwe jest przekazanie oporności ze zwierząt na ludzi i odwrotnie? Czy mięso może nosić znamiona oporności, nawet jeśli nie zawiera pozostałości antybiotyków? Jakie jest prawdopodobieństwo przeniesienia oporności na ludzi? Czy jest możliwe, że stosowanie u zwierząt środków przeciwdrobnoustrojowych, które nie są stosowane w medycynie człowieka, może sprzyjać powstawaniu oporności na antybiotyki ludzkich patogenów i odwrotnie? W jaki sposób oporność może być ograniczona?
Argentyna uznana za kraj wolny od klasycznego pomoru świń
Porównanie wykrywania patogennej Salmonella spp. w próbkach kału, płynu ustnego i ochraniaczy na obuwie
Brazylia oficjalnie wolna od pryszczycy
Korzyści i wyzwania związane z wdrożeniem międzynarodowych standardów OIE
Węgry: dzik z ASF przy granicy z Ukrainą
Monitoring produkcyjności ferm loch w celu wykrycia infekcji PRRSV
Układ odpornościowy i odporność świń: odporność matczyna i odporność noworodków.
Przypadek kliniczny: ...i problem pojawił się wraz z nimi
Zmiany dotyczące źródła loszek remontowych są zawsze trudnymi decyzjami. Monitorowanie poprzez testy przed wprowadzeniem nowych zwierząt do gospodarstwa nie jest wystarczające.
Brytyjski rynek trzody chlewnej zużywa o połowę mniej antybiotyków niż dwa lata temu.
Ryzyko chorób zawodowych u osób zajmujących się świniami i wieprzowiną
Większość zakażeń chorobami zawodowymi występuje przy uboju, kiedy ludzie zajmują się potencjalnie zakażonym mięsem lub płynami ustrojowymi. Przedstawimy tu dwa najważniejsze: zakażenie różycą i S. suis.