X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Prognozy: ASF nadal będzie istotnie wpływał na światowy rynek wieprzowiny.

Epidemia afrykańskiego pomoru świń w Azji będzie nadal wpływać na globalny rynek mięsa i przepływy handlowe, zgodnie z prognozami rolnymi Unii Europejskiej na lata 2019-30.

13 grudzień 2019
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Jeśli chodzi o wpływ wybuchu afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach na światowe i unijne rynki mięsne, rozważa się dwie opcje:

  • szybsze odbicie się rynku, w którym produkcja wieprzowiny w Chinach przerośnie poziomy sprzed ASF w 2030 r. i
  • wolniejsze odbicie się rynku, w którym produkcja wieprzowiny w Chinach w 2030 r. jest poniżej poziomów sprzed ASF.

W obu przypadkach chiński popyt na import osiągnie rekordowy poziom, co doprowadzi do wyższego eksportu od kluczowych eksporterów, w tym UE. Doprowadzi to również do zwiększenia produkcji poza Chinami w ciągu najbliższych dwóch do trzech lat. Jednak w UE wzrost produkcji będzie ograniczony wymogami polityki ochrony środowiska w większości państw członkowskich UE.

Perspektywy dla wieprzowiny są szczególnie niepewne w tym roku, biorąc pod uwagę poważny wpływ ASF na podaż kilku krajów azjatyckich, zwłaszcza Chin

Oczekuje się, że do końca 2020 r. chińska produkcja spadnie o ponad 35% w porównaniu z 2018 r. Wynikająca z tego luka podażowa podwoi światowy popyt na import z 2018 r. i będzie stanowić ponad 80% produkcji wieprzowiny w UE. W związku z tym różnicę tę można jedynie częściowo pokryć przywozem, który znacznie wzrośnie, ponieważ wysokie ceny w Chinach powinny skłonić producentów w krajach eksportowych do przekierowania tam produktów normalnie spożywanych lokalnie. Produkcja wieprzowiny w Chinach zacznie się poprawiać dopiero od 2021 r., jeśli choroba zostanie powstrzymana, i może zostać ustabilizowana do 2025 r., jeżeli restrukturyzacja przemysłu wieprzowiny zakończy się powodzeniem i szybko.

Produkcja wieprzowiny w UE jest ograniczona wyborami polityki publicznej wynikającymi w szczególności z problemów środowiskowych w kilku państwach członkowskich UE (np. W Niemczech i Holandii) oraz ryzykiem ASF w Europie Środkowej i Wschodniej. Jednak obecny wzrost światowego popytu i cen pozwoli na wzrost w innych krajach, zwłaszcza tych z dostępem do rynków azjatyckich (np. Hiszpania). Gdy produkcja chińska zacznie się poprawiać, produkcja i ceny w UE powinny znacznie spaść. Do końca okresu objętego prognozą oczekuje się, że produkcja w UE spadnie do poziomów sprzed 2018 r., ponieważ niektórzy konsumenci nie powrócą z konsumpcji drobiu na wieprzowinę.

Zmiany na rynku wieprzowiny w UE (mln ton)
Zmiany na rynku wieprzowiny w UE (mln ton)

Eksport wieprzowiny w UE już znacznie wzrósł w 2019 r., napędzany popytem z Chin. W okresie objętym prognozą dostawy powinny pozostać wysokie, osiągając maksymalny poziom około 2022 r. i spadając w miarę ożywienia chińskich dostaw. Głównymi niepewnościami w okresie objętym prognozą jest poziom chińskiego popytu do 2030r., i czy ASF będzie się utrzymywać w krajach eksportowych. Import do UE powinien pozostać bardzo niski.

Spożycie wieprzowiny na mieszkańca już spada w niektórych państwach członkowskich UE, ponieważ konsumenci preferują drób, który jest tańszy i postrzegany jako zdrowszy wybór. Wysokie ceny w pierwszych latach okresu prognozy powinny przyspieszyć ten trend. W rezultacie spożycie wieprzowiny może spaść do 30,2 kg na mieszkańca, w porównaniu ze średnią 32,3 kg w latach 2015-2018.

Ceny wieprzowiny w UE już rosną w 2019 r. w związku z chińskim popytem i powinny nadal rosnąć w 2020 r. Ceny powinny pozostać wysokie, dopóki chińska produkcja nie wzrośnie, i mogą gwałtownie spaść w zależności od tempa ożywienia i wielkości produkcji konkurentów w UE (USA, Brazylia i Kanada). Gdy sytuacja się ustabilizuje, ceny w UE powinny pozostać na poziomie około 1500 EUR / t do końca okresu objętego prognozą.

wtorek 10 grudnia, 2019/ DG Agri/ UE.
https://ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów