W okresie od stycznia do września 2025 r. Chiny importowały 780 000 ton wieprzowiny, co stanowi wynik podobny do poprzedniego roku (790 000 ton w 2024 r.). Stanowi to jednak spadek o 76% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r., kiedy to import osiągnął poziom 3,28 mln ton.
Z drugiej strony import podrobów, choć również spadł na przestrzeni lat, pozostał bardziej stabilny. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2025 r. importowano 920 000 ton, czyli o 11,5% mniej niż w 2020 r. (1,04 mln ton) i praktycznie tyle samo, co w 2024 r. (930 000 ton).

Jak widać na poniższym wykresie, w ostatnich latach nastąpiła strukturalna zmiana w imporcie wieprzowiny do Chin. Podczas gdy w 2020 r. podroby stanowiły zaledwie jedną czwartą całości (24%), do 2025 r. będą one stanowić ponad połowę (54%). Od dwóch lat Chiny importują więcej podrobów niż wieprzowiny, co odzwierciedla zmianę popytu krajowego.

Chiński import wieprzowiny i podrobów w okresie od stycznia do września. Źródło: 333 na podstawie danych Chińskiej Generalnej Administracji Celnej.
3 listopada 2025 r. /zespół 333 na podstawie danych chińskiej Generalnej Administracji Celnej (GACC) / Chiny.

