Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Import chińskiej wieprzowiny od stycznia do września

W okresie od stycznia do września 2025 r. chiński import produktów wieprzowych pozostaje stabilny w porównaniu z rokiem poprzednim. Podroby utrzymują swoją wielkość i przewyższają wieprzowinę.

11 listopad 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W okresie od stycznia do września 2025 r. Chiny importowały 780 000 ton wieprzowiny, co stanowi wynik podobny do poprzedniego roku (790 000 ton w 2024 r.). Stanowi to jednak spadek o 76% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r., kiedy to import osiągnął poziom 3,28 mln ton.

Z drugiej strony import podrobów, choć również spadł na przestrzeni lat, pozostał bardziej stabilny. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2025 r. importowano 920 000 ton, czyli o 11,5% mniej niż w 2020 r. (1,04 mln ton) i praktycznie tyle samo, co w 2024 r. (930 000 ton).

Jak widać na poniższym wykresie, w ostatnich latach nastąpiła strukturalna zmiana w imporcie wieprzowiny do Chin. Podczas gdy w 2020 r. podroby stanowiły zaledwie jedną czwartą całości (24%), do 2025 r. będą one stanowić ponad połowę (54%). Od dwóch lat Chiny importują więcej podrobów niż wieprzowiny, co odzwierciedla zmianę popytu krajowego.

Chiński import wieprzowiny i podrobów w okresie od stycznia do września. Źródło: 333 na podstawie danych Chińskiej Generalnej Administracji Celnej.

Chiński import wieprzowiny i podrobów w okresie od stycznia do września. Źródło: 333 na podstawie danych Chińskiej Generalnej Administracji Celnej.

3 listopada 2025 r. /zespół 333 na podstawie danych chińskiej Generalnej Administracji Celnej (GACC) / Chiny.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji