Prognozuje się, że w 2026 r. pogłowie świń w Meksyku wzrośnie o 2% do 21,1 mln sztuk. Głównym czynnikiem wpływającym na ten wzrost są inwestycje w poprawę genetyki i bezpieczeństwa biologicznego w ostatnich latach.
Ubój i produkcja wieprzowiny wzrosną odpowiednio do 19,0 mln sztuk i 1,5 mln ton CWE. Korzystne ceny rynkowe, stabilne koszty produkcji i ulepszona genetyka świń napędzają ten wzrost. Wzrost liczby ludności, wyższe dochody rozporządzalne oraz wysokie spożycie w sektorze hotelarskim, restauracyjnym i instytucjonalnym napędzają popyt na lokalną wieprzowinę.

Przewiduje się, że spożycie wzrośnie o 4% do 2,8 mln ton CWE. Meksykański rynek wieprzowiny przechodzi obecnie fazę ekspansji, napędzanej przez szereg czynników, w tym rosnącą liczbę ludności i zwiększone spożycie białka.
Oczekuje się, że import wzrośnie o 3% do 1,6 mln ton CWE. Pomimo rosnącej produkcji krajowej, popyt gospodarstw domowych i przedsiębiorstw na wieprzowinę w Meksyku nadal przewyższa podaż, co powoduje wysoki poziom importu. Stany Zjednoczone pozostają głównym dostawcą wieprzowiny do Meksyku, dzięki bliskości geograficznej i bezcłowemu dostępowi w ramach umowy między Stanami Zjednoczonymi, Meksykiem i Kanadą (USMCA).
Prognozuje się, że eksport wyniesie 210 000 ton CWE, co oznacza spadek o 3% w wyniku utraty udziału w rynku na rzecz konkurentów z Azji. Oczekuje się, że silny popyt krajowy na wieprzowinę będzie nadal powodował przekierowywanie produktów z rynków eksportowych.
Uwaga: Niniejsze informacje odzwierciedlają politykę/ograniczenia dotyczące chorób zwierząt oraz politykę handlową obowiązujące na dzień 1 sierpnia 2025 r. i zakładają ich kontynuację.
27 sierpnia 2025 r. / USDA / Stany Zjednoczone.
https://www.fas.usda.gov