Od 2023 r. pogłowie świń w Niemczech ustabilizowało się. Ogromny spadek pogłowia w latach 2020–2023 wynikał częściowo z pandemii koronawirusa, która spowodowała spadek konsumpcji poza domem, oraz z wybuchu epidemii afrykańskiego pomoru świń, która doprowadziła do zamknięcia wielu rynków eksportowych. Od 2015 r. liczba tuczników spadła o 23%, a liczba loch hodowlanych o 31%. Spadek ten był nieco silniejszy we wschodnich niż w zachodnich landach. Znacznie bardziej wyraźny jest spadek liczby gospodarstw hodujących świnie, co oznacza, że nadal trwa proces powiększania się gospodarstw.
Od 2023 r. zarówno ubój, jak i produkcja własna brutto ustabilizowały się. Spadek importu żywych świń wynika głównie z mniejszego importu świń rzeźnych, ponieważ w całej UE występuje niedobór zwierząt rzeźnych. Produkcja z własnych zasobów gwałtownie wzrosła, podczas gdy populacja loch hodowlanych pozostała na niezmienionym poziomie.

Chociaż w latach 2024 i 2025 spodziewany jest również niewielki wzrost eksportu wieprzowiny, import maleje. Jest oczywiste, że rynek krajowy jest wystarczająco zaopatrzony i oferuje mniej miejsca dla towarów zagranicznych.
Podstawowe dane wskazują na stabilne lub nieznacznie spadające spożycie wieprzowiny w latach 2025 i 2026. Jednym z założeń jest to, że wysokie ceny wołowiny spowodują częściowe przejście na wieprzowinę.
Ogólnie rzecz biorąc, krajowa produkcja wieprzowiny pozostaje znacznie wyższa niż krajowa konsumpcja. Pomimo ograniczeń nałożonych przez ASF na rynki państw trzecich, branża nadal jest w stanie eksportować znaczne ilości. W związku z tym wskaźnik samowystarczalności w Niemczech wynosi od 130 do 140%.
Październik 2025 r. / Instytut Johanna Heinricha von Thünena / Niemcy.
https://www.thuenen.de





