X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Produkcja i eksport wieprzowiny w UE będą spadać do 2035 r.

Średnioterminowe perspektywy dla rynku wieprzowiny w UE do 2035 r.

12 grudzień 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Oczekuje się, że bardziej rygorystyczne wdrażanie przepisów środowiskowych w niektórych krajach UE i malejące możliwości eksportowe wraz z krytyką społeczną i afrykańskim pomorem świń (ASF) zmniejszą produkcję wieprzowiny w UE. Oczekiwany spadek liczebności pogłowia loch zostanie prawdopodobnie częściowo zrekompensowany wzrostem masy tusz. Przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w UE będzie spadać o 0,9% rocznie od chwili obecnej do 2035 r. (lub prawie 2 mln ton w porównaniu z latami 2021-2023). Przewiduje się, że konsumpcja na mieszkańca UE będzie spadać o 0,7% rocznie, spadając do 29,7 kg w 2035 r. (spadek o -7% w porównaniu z już niskimi poziomami odnotowanymi w latach 2021-2023).

Bilans rynku wieprzowiny w UE. Źródło: Komisja Europejska.
Bilans rynku wieprzowiny w UE. Źródło: Komisja Europejska.

Oczekuje się, że zdolności produkcyjne w Chinach, na Filipinach i w Wietnamie zostaną zwiększone wcześniej niż oczekiwano, co doprowadzi do niższego popytu na import, pomimo spodziewanej kontynuacji ognisk ASF. W przeciwieństwie do tego, może wystąpić zwiększony popyt na import w USA, Australii, Afryce Subsaharyjskiej, niektórych innych regionach Azji i sąsiednich krajach europejskich. W nadchodzącej dekadzie Wielka Brytania może stać się największym pojedynczym miejscem eksportu wieprzowiny z UE. Połączony efekt tych zmian oznacza, że chociaż eksport z UE wzrósł w poprzedniej dekadzie, przewiduje się, że w nadchodzących latach spadnie, a następnie ustabilizuje się na nieco niższym poziomie do 2035 r. (- 620 000 ton w latach 2021-2023 i 2035). UE będzie również musiała wzmocnić i zdywersyfikować swój portfel eksportowy wieprzowiny w nadchodzących latach. Oczekuje się, że import wieprzowiny do UE pozostanie niski i stabilny, głównie dlatego, że Wielka Brytania koncentruje się na swoim rynku krajowym, podczas gdy znaczny wzrost importu z innych krajów jest mało prawdopodobny.

Po gwałtownym wzroście cen w latach 2022-2023 oczekuje się, że ceny wieprzowiny w UE pozostaną na wyższym poziomie w związku z oczekiwanym spadkiem kosztów produkcji w perspektywie krótkoterminowej. Nie jest jednak pewne, do jakiego poziomu spadną. Oczekuje się, że ceny mogą pozostać wyższe w średnim okresie niż poziomy obserwowane w przeszłości ze względu na zwiększone koszty i mniejszą podaż w UE, osiągając 2 180 EUR/t do 2035 roku.

7 grudnia, 2023/ Komisja Europejska/Unia Europejska.
https://agriculture.ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły