X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Prognoza dla rolnictwa UE na lata 2017-2030

W raporcie przedstawiono prognozy dla europejskich rynków rolnych na lata 2017-2030 dla szerokiej gamy produktów rolno-spożywczych, od mięsa i produktów mięsnych do roślin uprawnych lub mleka i produktów mlecznych, owoców i warzyw.

20 grudzień 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Jeśli chodzi o rynek roślin uprawnych, w sprawozdaniu przewiduje się spadek wykorzystywanej powierzchni uprawnej w UE, z 107 mln ha w 2017 r. do 104 mln ha w 2030 r., co ogranicza dalszą ekspansję produkcji. W sprawozdaniu szczególną uwagę poświęcono uprawom wykorzystywanym do produkcji biopaliw, sektorowi, który prawdopodobnie będzie miał duże znaczenie w okresie do 2030 r., ponieważ UE stara się ograniczyć zużycie paliw kopalnych i osiągnąć cele w zakresie redukcji emisji. Jednak w związku z toczącą się debatą nad skutecznością biopaliw w osiąganiu tych celów, raport przewiduje, że wykorzystanie biopaliw w ogólnym zestawie energetycznym transportu pozostanie na stabilnym poziomie około 5,7% w 2030 r. (w porównaniu do 5,6% w 2017 r.) .

Raport przewiduje również, że europejska produkcja zbóż będzie kontynuowała wzrost, który wzrośnie do 341 milionów ton do roku 2030 z obecnego poziomu około 301 milionów ton. Wzrost ten najprawdopodobniej będzie napędzany głównie przez popyt na paszę, dobre możliwości eksportowe i wzrost przemysłowych zastosowań zbóż. Ograniczą go jednak ograniczone możliwości ekspansji terytorialnej i wolniejszy wzrost wydajności w Europie w porównaniu z innymi regionami świata.

Popyt na mięso powinien pozostać stabilny w UE i na całym świecie. Oczekuje się, że produkcja mięsa w UE wzrośnie do 47,5 mln ton do 2030 r., w porównaniu do 47,3 mln ton w 2017 r. Raport ostrzega jednak, że hodowcy bydła mogą zostać narażeni na niższe ceny w najbliższych kilku latach ze względu na zwiększoną konkurencję, ale także stosunkowo niskie ceny paszy, nawet jeśli później oczekuje się, że ceny ustabilizują się w późniejszym okresie prognozy z powodu dużej podaży obejmującej rosnący światowy popyt.

Wieprzowina

Dzięki dynamicznie rozwijającemu się eksportowi do Chin ceny wieprzowiny wzrosły w 2016 r. Produkcja wieprzowiny skorzystała z tej krótkoterminowej możliwości, ale oczekuje się, że do 2030 r. wzrośnie tylko nieznacznie. Dzieje się tak ze względu na stabilizację konsumpcji w UE i konkurencję na rynku światowym pomimo korzystnych cen pasz .

Oczekuje się, że unijna produkcja mięsa wieprzowego zmniejszy się o mniej niż 1% w UE-15, a jednocześnie zwiększy się w UE-13 o prawie 235 000 ton (7%) do 2030 r.

Oczekuje się, że światowy popyt na wieprzowinę wzrośnie, ale wolniej niż w poprzedniej dekadzie (+560 000 t), osiągając 8,4 miliona ton do 2030 r., głównie przez obecnych partnerów handlowych UE w Azji i Afryce subsaharyjskiej. Poziom chińskiego popytu po restrukturyzacji jego sektora krajowego jest czynnikiem niepewności, który może w znacznym stopniu wpłynąć na światowy rynek wieprzowiny.

Przewiduje się, że eksport UE osiągnie prawie 2,8 miliona ton na koniec okresu prognozy, co stanowi około 34% światowego handlu wieprzowiny (w porównaniu do 37% w 2016 r.). Odzwierciedla to również rosnącą zależność unijnego rynku wieprzowiny od eksportu, który według prognoz ma wzrosnąć z poziomu poniżej 9% do 12% całkowitej produkcji do 2030 r.

poniedziałek 18 grudnia 2017/ DG Agriculture/ UE.
https://ec.europa.eu/info/news

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji