Czytaj ten artykuł w:

Przewiduje się zwiększenie eksportu wieprzowiny z UE

Eksport wieprzowiny w UE będzie rozwijać się dalej, ale w wolniejszym tempie (3%) z powodu zwiększonej konkurencji i dostępności USA i Brazylii.

środa 23 marzec 2016 (3 lat 9 miesięcy 26 dni temu)
polubienia

Według Komisji Europejskiej "Krótkoterminowe perspektywy dla rynku UE roślin uprawnych, nabiału i mięsa w 2016 i 2017 roku", w 2016 roku, oczekuje się, że eksport wieprzowiny w UE będzie rozwijać się dalej, ale w wolniejszym tempie (3%) z powodu zwiększonej konkurencji i dostępności USA i Brazylii. Ze względu na rozwój rosyjskiej produkcji wieprzowiny, nie oczekuje się całkowitego wznowienia eksportu z UE do Rosji nawet jeśli miały by być zniesione sanitarne i gospodarcze zakazy importu.


Konsumpcja wieprzowiny osiągnęła 32,5 kg na mieszkańca w 2015 roku, prawie 1 kg w górę w porównaniu do roku 2014. W następstwie perspektyw produkcji i eksportu UE, oczekuje się, że poziom konsumpcji nieznacznie spadnie w 2016 i ustabilizuje się w 2017 roku, mniej lub bardziej zgodnie z tendencją w ciągu ostatnich dziesięciu lat.

Jeśli chodzi o produkcję, niektórzy producenci zmniejszają produkcję ze względu na nierentowność pomimo niedrogich i stabilnych cen pasz, inni próbują pokryć (aktualne) koszty inwestycyjne i zrekompensować niższą cenę poprzez zwiększenie produkcji. Ogólnie rzecz biorąc, będzie to prowadzić do stabilizacji produkcji wieprzowiny w 2016 roku, podczas gdy oczekuje się niewielkiego wzrostu- poniżej 1% -w 2017 r.

Marzec 2016/ DG-Agriculture/ UE.
http://ec.europa.eu/agriculture

Wiadomości

Polska: 46 posiedzienie ds. ASF20-gru-2017 2 lat 29 dni temu

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?Kliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?Kliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie