Wolumen eksportu mięsa i produktów mięsnych osiągnął 440,4 tys. ton. W porównaniu z tym samym okresem w 2024 r. liczba ta wzrosła 1,3 razy, z 351,5 tys. ton.
Eksport rosyjskiej wieprzowiny osiągnął 137,8 tys. ton, czyli 1,6 razy więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku, kiedy to wysłano 87,4 tys. ton. Eksport na Białoruś wyniósł 56,4 tys. ton, 1,5 razy więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku, podczas gdy wysyłki do Wietnamu wzrosły 1,9 razy do 35,2 tys. ton. Ponadto Kazachstan i Gruzja również zwiększyły import tego rodzaju mięsa. Eksport produktów wieprzowych do Chin wyniósł 35,4 tys. ton, czyli 2,9 razy więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku, kiedy to wysłano 12,3 tys. ton. Chiny zwiększyły zakupy mięsa wieprzowego 2,2-krotnie do 19,3 tys. ton, a import produktów ubocznych z wieprzowiny 4,4-krotnie do 16 tys. ton.

Eksport mięsa drobiowego i jadalnych produktów ubocznych wzrósł 1,1 razy, z 168,5 tys. ton do 187,6 tys. ton. Głównym importerem były Chiny, do których trafiło ponad 70,5 tys. ton. Eksport tego typu produktów wzrósł 1,4-krotnie do Arabii Saudyjskiej (41,4 tys. ton), 1,1-krotnie do Kazachstanu (18,8 tys. ton), 3,1-krotnie do Uzbekistanu (10,6 tys. ton) oraz 1,2-krotnie do Kirgistanu (7,1 tys. ton).
Eksport jadalnych produktów ubocznych z bydła, owiec i świń wyniósł 43,7 tys. ton, czyli 1,5 razy więcej niż w ubiegłym roku, kiedy to wyniósł 29 tys. ton.
czerwiec 2025 r. / Rosselkhoznadzor / Rosja.
https://fsvps.gov.ru/