X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE: spodziewany dalszy wzrost produkcji wieprzowiny

Przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w kolejnych miesiącech 2015 roku nadal będzie się zwiększać, dzięki niskim cenom pasz i nieco większym pogłowiem loch.

15 lipiec 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Po siedmiu latach spadków, niższe ceny paszy i nieznacznie większe stada loch, w tym roku widać powolny postęp. Mimo niskich cen mięsa na początku roku (ceny w styczniu były o 18% niższe niż w latach 2010- 22014), liczba ubojów była wyższa o 5,6% w pierwszym kwartele 2015 roku, w porównaniu do roku ubiegłego. Zauważono to we wszystkich krajach członkowskich. Najistotniejszy wzrost odnotowano w Hiszpanii (+11.7%), wraz ze znacznym zwiększeniem pogłowia ( lochy +5%) i w Polsce, (+6.6%), gdzie jednak nie stwierdzono zwiększenia pogłowia loch ( ono znów nieznacznie się obniżyło). Biorąc pod uwagę, że masa zwierząt poddawanych ubojowi w Polsce była w pierwszym kwartale niższa (-2.4%), wzrost produkcji może być spowodowany zwiększeniem liczebności miotów, ale należy przede wszystkim mieć na uwadze znaczny import prosiąt. Zwiększona produkcja była także zauważalna w Danii, Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. Mimo taniej paszy producenci są narażeni na problemy finansowwe wynikające z faktu, że cena mięsa nie zawsze pokrywa cenę produkcji. W związku z tym w następnych miesiącech roku spodziewane jest spowolnienie produkcji. Może to spowodować zahamowanie rocznego wzrostu do około  3%, a w 2016 r. do 0.9%.

Wzrost produkcji, spadek cen mięsa i słabe euro oraz silny popyt w Azji stanowią sprzyjające okoliczności dla eksportu mięsa z UE. Zyski z eksportu są większe niż w ubiegłym roku. W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2015r. eksport wzrósł o około 4% ze względu na zwiększone dostawy na Filipiny, do Chin, USA i Singapuru. W przypadku Korei Południowej, ze względu na problemy z produkcją związane z pryszczycą i PED, popyt wzrósł o 30% (styczeń- maj 2015 w stosunku do roku ubiegłego). Z kolei  mniejsze dostawy do Japonii świadczą o tym, że kraj zwiększa produkcję po znaczących spadkach spowodowanych przypadkami PED. Warto zauważyć, że 12% wzrost całkowitego eksportu UE ( z wyłączeniem Rosji) to nawet więcej niż wyrównanie embarga nałożonego przez Rosję. Dzięki obniżonej wartości euro i wysokiej wartości dolara, a także spodziewanych mniejszych dostaw z Brazylii, spodziewane jest, że w 2015 roku eksport mięsa może być większy niż w 2014r. o 140 000 ton. Prognozy na 2016 rok przewidują dlasze wzrosty.

piątek 10 lipca, 2015/ DG Agriculture/ Unie Europejska
http://ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji