
Odporność jelitowa u świń: niewidzialna bariera wspierająca zdrowie i wydajność
Odporność jelitowa to złożony układ składający się z barier fizycznych, komórek odpornościowych, receptorów i mikroflory.

Odporność jelitowa to złożony układ składający się z barier fizycznych, komórek odpornościowych, receptorów i mikroflory.

Biorąc pod uwagę rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) na całym świecie w ostatnich latach, czy jesteśmy przygotowani na to zwiększone ryzyko?

ASF nigdy wcześniej nie rozprzestrzenił się tak szeroko na całym świecie. Nie jest kwestią, czy wirus dotrze do nas, ale kiedy to nastąpi. Najnowsze ogniska choroby wykryte w Europie mogą dostarczyć cennych informacji, ponieważ wirus czai się w ukryciu.

Wysoka czułość, swoistość i przystępna cena sprawiają, że test ELISA jest nieodzownym narzędziem w rutynowych badaniach laboratoryjnych. Niniejsza infografika w przystępny i obiektywny sposób wyjaśnia mechanizmy działania, składniki i główne odmiany tego testu.

Szczepienia doustne świń, które wcześniej ograniczały się do patogenów jelitowych, stają się innowacyjną strategią zwalczania chorób układu oddechowego. Wykorzystując potencjał wspólnego układu odpornościowego błon śluzowych (CMIS), nowe preparaty mogą wywoływać reakcje immunologiczne w odległych miejscach błony śluzowej, począwszy od jelit.

Dzięki zbadaniu mechanizmów działania wspólnego układu odpornościowego błon śluzowych (CMIS) szczepionki podawane doustnie są w stanie aktywować skoordynowaną odpowiedź immunologiczną w różnych miejscach błon śluzowych w organizmie. W niniejszym artykule wyjaśniamy, w jaki sposób lokalna aktywacja w GALT wyzwala działanie ochronne w odległych tkankach błon śluzowych, takich jak drogi oddechowe, rozszerzając w ten sposób zasięg ochrony immunologicznej.

Środki kontroli PRRS zmniejszają również możliwości rekombinacji różnych wirusów typu dzikiego i tworzenia bardziej agresywnych szczepów.

Mutacja genetyczna i ewolucja PRRSV może zachodzić we wszystkich genach. W przeciwieństwie do ORF5, który stanowi tylko około 4% genomu PRRSV, NGS może pozyskać cały genom PRRSV do wykorzystania w badaniach epidemiologicznych.

Czy wiemy, jak przekazać główny cel prawidłowego gromadzenia danych? Jakie wskazówki mogą nasunąć nam podejrzenie, że dane nie są prawidłowo rejestrowane?

Stosunkowo krótki, ale bardzo intensywny okres laktacji jest niewątpliwie kluczową fazą w produkcji trzody chlewnej zarówno dla loch, jak i prosiąt. Wrażliwość prosiąt i znaczne wymagania, przed którymi stoją lochy na tym etapie, sprawiają, że wczesne wykrycie problemów ma kluczowe znaczenie. Czy rozumiemy, co mówią nam zwierzęta?

Zwierzęta mówią nam, co czują, ale czy rozumiemy, co nam mówią?

Z różnych powodów Polsce nie udało się zwalczyć ASF u dzików i świń. Jakie środki wdrożył nasz kraj w ciągu tych 10 lat i dlaczego były one niewystarczające?

Profilowanie hodowców w celu zrozumienia ich sprzeciwu lub chęci eliminacji PRRS przy użyciu modelu zarządzania zmianą ADKAR.

Pig333 przeprowadził wywiad z prof. Puliną z Uniwersytetu w Sassari, który był zaangażowany w zwalczanie afrykańskiego pomoru świń na Sardynii. ASF pojawił się na wyspie w 1978 roku poprzez skażone produkty wieprzowe. Po wielu latach walki wirus został wyeliminowany.

Chociaż początkowo skupiono się na wrzodach żołądka, po pierwszych wizytach większą wagę przywiązywano do uszkodzenia wątroby i podejrzewano zatrucie.

Aby zmniejszyć śmiertelność, konieczne jest zdiagnozowanie przyczyn. Aby to zrobić, musimy odpowiedzieć na cztery podstawowe pytania: jak, kto, kiedy i gdzie? W tym artykule zajmiemy się dwoma ostatnimi.

Aby zmniejszyć śmiertelność, konieczne jest zdiagnozowanie przyczyn. Aby to zrobić, musimy odpowiedzieć na cztery podstawowe pytania: jak, kto, kiedy i gdzie? W tym artykule zajmiemy się dwoma pierwszymi.

Finalnie, depopulacja była rozwiązaniem mającym na celu zmniejszenie śmiertelności i nadmiernego stosowania antybiotyków w fazie podchowu i późniejszych fazach.

Sztuczna inteligencja nie jest przelotną modą w branży trzody chlewnej, ale trwającą rewolucją, która na nowo definiuje branżę.

Suszenie i ogrzewanie prosiąt sprzyja ich przeżyciu tylko w porodówkach o umiarkowanych lub nieoptymalnych temperaturach (<25ºC).

Przyjrzyjmy się niektórym powszechnym mitom dotyczącym bioasekuracji oraz temu, w jaki sposób standaryzowane postępowania dotyczące ognisk choroby mogą pomóc w poprawie wyników w zakresie bioasekuracji.

Działanie uboczne leków stosowanych w okresie okołoporodowym na mikrobiotę może być szkodliwe dla zdrowia zwierząt.

Co się stanie, jeśli czynnik wywołujący dyzenterię świń zostanie wykryty, ale nie wystąpi choroba? Oto, jak można go zdiagnozować i jakie są konsekwencje dla stada.

Enric Marco analizuje powody, dla których średni wiek odsadzenia nie osiągnął jeszcze 28 dni w Hiszpanii.

Aby zapewnić, że każde prosię przyjmie wystarczającą ilość siary i pomóc najmniejszym prosiętom w jej otrzymaniu, należy stosować ssanie dzielone.

Oś jelitowo-płucna: nowe narzędzia do poprawy kontroli zjadliwości i utrzymywania się PRRS na poziomie gospodarstwa.

Javier Lorente opowiada, jak zapewnić nowo odsadzonym prosiętom komfort, a przede wszystkim jak sprawić, by jak najszybciej zaczęły pić i jeść.

Jakie przyczyny mogą prowadzić do zwiększenia współczynnika wykorzystania paszy i śmiertelności u świń z pogorszonymi średnimi dziennymi przyrostami?

Javier Lorente przedstawia krok po kroku klucze do zmniejszenia stresu prosiąt podczas procesu odsadzania.

Czy powinniśmy się martwić? Przeczytaj relacje z gospodarstw, w których ten przenoszony przez komary wirus spowodował problemy z rozrodem i śmiertelność okołoporodową w Chinach.
Skontaktuj się z nami za pomocą poniższego formularza.