Ewolucja parwowirusa: konsekwencje powstawania nowych szczepów
Uważano, że parwowirus świń jest stabilny genetycznie, ale teraz wiemy, że występuje w różnych formach, co nasuwa nowe pytania dotyczące jego zwalczania w stadach loch.
Uważano, że parwowirus świń jest stabilny genetycznie, ale teraz wiemy, że występuje w różnych formach, co nasuwa nowe pytania dotyczące jego zwalczania w stadach loch.
Producenci wieprzowiny i lekarze weterynarii muszą mieć świadomość, że parwowirus świń (PPV) ewoluował w nowe szczepy.
Środki bezpieczeństwa biologicznego i środki zapobiegawcze muszą uwzględniać fakt, że do wywołania infekcji wystarczy zaledwie 5 jednostek wirusa ASF.
Jakie są najczęstsze błędy podczas pobierania płynu ustnego? Podpowiemy, jak najlepiej wykorzystać tę technikę diagnostyczną.
W tej serii artykułów na temat wewnętrznego bezpieczeństwa biologicznego dokonamy przeglądu McREBEL i innych strategii, które stosujemy, aby kontrolować krążenie patogenów w gospodarstwie, gdy wykonujemy codzienną pracę
Znajdujemy więcej dowodów na możliwą rolę, jaką odgrywa PCV-3 w niektórych problemach rozrodczych.
Czy szybsza diagnoza wpłynie znacząco na walkę z afrykańskim pomorem świń?
W artykule opisano, jak przeprowadzić i ocenić wyniki walidacji mikrobiologicznej i wykrywania trifosforanu adenozyny.
Poważne problemy występowały znacznie rzadziej w przypadku genotypu a niż w przypadku genotypu b. Dlaczego zmieniła się częstotliwość tych genotypów?
Jakie najważniejsze punkty należy uwzględnić podczas kontroli czyszczenia i dezynfekcji ciężarówki, która przewoziła świnie? W tym artykule skupiamy się na oględzinach.
Kluczowe aspekty i punkty krytyczne, które należy wziąć pod uwagę przy projektowaniu protokołu higieny transportu świń dla twojego systemu.
Patogeny układu oddechowego generują różny typ kaszlu. Każdy kaszel świń może się różnić w zależności od występującej infekcji, dlatego warto go uważnie słuchać.
W tym artykule opisano, jak powinna wyglądać „idealna” stacja myjąca do czyszczenia pojazdów do transportu zwierząt, przy zachowaniu najwyższych standardów.
W tym artykule podsumowano niektóre z najważniejszych środków zilustrowanych w naszym infograficznym wideo, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się COVID-19 między pracownikami gospodarstwa rolnego podczas wykonywania ich codziennych zadań w gospodarstwie.
Świat wirusów jest dynamiczny. Ich epidemiologia zmienia się w zależności od naszych działań. Pojawiają się nowe szczepy i nowe serotypy. Czy jesteśmy na to przygotowani?
Ta szczepionka wygląda obiecująco, ale ... czy zobaczymy ją w Europie?
Dlaczego osiągnięcie bezpieczeństwa biologicznego w transporcie jest tak skomplikowane? W pierwszym artykule z serii dokonamy przeglądu różnych wyzwań, które musimy pokonać, aby osiągnąć bardziej efektywną bioasekurację w pojazdach transportujących świnie.
Dzielimy się wytycznymi WHO dotyczącymi higieny rąk, co jest bardzo ważną, codziennie wykonywaną czynnością na farmie świń, ponieważ nieprawidłowe mycie powoduje pozostawienie brudu na niektórych obszarach dłoni.
Co się zmieniło w latach, odkąd wprowadzono szczepionkę PCV-2 w celu rozwiązania ogromnego problemu wywołanego przez cirkowirus i jak wpływa to na gospodarstwa?
Trzy główne podejrzenia obejmowały niski poziom witaminy E w paszy loch, zatrucie warfaryną lub plamica małopłytkowa.
Czy rozumiemy, jakie są najskuteczniejsze środki bioasekuracji, aby zapobiec przenoszeniu ASF między gospodarstwami, gdy wzrasta ryzyko infekcji? Jakie są główne obawy producentów i weterynarzy zajmujących się ogniskami choroby w niewielkich odległościach?
Jakie ryzyko transmisji choroby wiąże się z importem surowców? Wiele składników pasz produkowanych jest w Chinach.
Czy jesteśmy gotowi do działania? I zgłoszenia podejrzenia? Czy wiemy, jak postępować? Jakie są protokoły, które zostaną wprowadzone i jak szybko to nastąpi?
Czy w świecie, w którym składniki pasz są sprzedawane globalnie, znamy minimalną dawkę zakaźną do przeniesienia wirusa ASF w paszy? A w wodzie?
Łatwa do przeprowadzenia analiza ruchu pojazdów może radykalnie zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego na fermie świń, zmniejszając potencjalne zagrożenia chorobowe.
Jak w ostatnim czasie ta choroba przebiega w terenie? Nie zawsze zgodnie z opisem w podręczniku… Światowi specjaliści ds. trzody chlewnej z doświadczeniem w terenie odpowiadają na te i wiele innych pytań.
Grupa profesjonalistów zajmujących się trzodą chlewną przedstawi swoje doświadczenia i poglądy zdobyte podczas walki z afrykańskim pomorem świń.
Kluczowe kwestie do rozważenia związane z bioasekuracją i aspektami praktycznymi, które zminimalizują przenoszenie chorób podczas procesu przemieszczania zwierząt.
Wyróżniamy różne możliwości rozdzielenia stref czystych i brudnych w miejscach służących jako wejścia dla personelu na teren fermy. To właśnie na tym etapie zaczyna się bioasekuracja. Wprowadzenie prostych i łatwych zasad, zwiększa prawdopodobieństwo efektywności programu zabezpieczającego gospodarstwo.
Trzy filmy, które pokazują jak wykonać przejścia między kluczowymi czystymi i brudnymi strefami.
Skontaktuj się z nami za pomocą poniższego formularza.